A Salgótarjáni Járási Ügyészség a rablási kísérlet, csalás, sikkasztás és lopás miatt is megvádolt férfi ítéletének súlyosítását kéri.

A Salgótarjáni Járási Ügyészség 2018 decemberében emelt vádat az ellen a fiatal férfi ellen, akinek cselekményei között felfegyverkezve elkövetett rablási kísérlet, csalás, sikkasztás és lopás is szerepelt. A férfivel szemben hat, üzletszerűen elkövetett bűncselekmény miatt történt vádemelés.

A vádlott egy Kft. ügyvezetőjeként 2017. második felében mintegy három millió forintot sikkasztott el úgy, hogy a cég bankszámláján kezelt pénzeszközökből több, mint egy millió forintot sportfogadásra költött, valamint további 1,9 millió forintot vett fel a bankszámláról, amelyet saját céljaira költött.

A férfi 2017. augusztus végén az egyik salgótarjáni bankban hitelkártya, majd személyi kölcsön igénylést nyújtott be összesen több, mint 1,6 millió forintra. Az összegeket saját céljaira felhasználta, de nem fizette meg a kölcsönök törlesztőrészleteit, mivel a törlesztés már azok felvételekor sem állt szándékában és arra vagyoni-jövedelmi viszonyai miatt lehetősége sem volt. Mindezeken kívül áruházi lopás, kölcsönkért technikai eszközök elsikkasztása is szerepel a férfi bűnlajstromán, de a saját testvére sérelmére is követett el lopást.

Végül a vádlott 2018. május 16-án hajnalban fejére húzott kapucnival, az arcát eltakarva bement az egyik salgótarjáni dohányboltba, majd a pultnál megfenyegette az eladót, miközben egy törött üveget fogott a nyakánál, hogy a bevételt adja át. Mivel az eladó megrémült és kiabálni kezdett, a vádlott attól tartott, hogy vevők mennek az üzletbe, ezért kirohant a helyiségből és elszaladt, így zsákmány nélkül maradt.

Az ügyben tartott előkészítő ülésen az ügyész a büntetőeljárási törvény adta lehetőséggel élve mértékes indítványt tett, mely szerint az ügyészség hat év szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozza, ha a vádlott teljes körű beismerő vallomást tesz.

A vádlott azonban a bírósági eljárásban – csakúgy, mint a nyomozás során – tagadta bűnösségét a rablás kísérletében és egy csalási cselekményben is. Ezért a bíróságnak tárgyalást kellett tartania, melynek végén első fokú ítéletében valamennyi bűncselekményben bűnösnek mondta ki a férfit,  vele szemben öt év fegyházbüntetést szabott ki és öt évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ítélet ellen az ügyész a kiszabott szabadságvesztést túlzottan enyhének tartva fellebbezést jelentett be a vádlott terhére, hosszabb tartamú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás érdekében. A férfi továbbra is letartóztatásban várja a jogerős ítéletet.

Hozzászólások lezárva.