A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az emberölés bűntette és fogolyszökés vétsége miatt húsz évre ítélt vádlott fegyházbüntetésének súlyosítását indítványozta.

A törvényszék ítélete szerint a harminc éves, többszörös visszaeső vádlott 2018 nyarán családi ok miatt a börtönből rövid eltávozást kapott.  Úgy döntött, nem tér vissza a büntetés-végrehajtási intézetbe, hanem élettársával – a későbbi sértettel – új életet kezd. Tervük az volt, hogy előbb közösen bujkálnak, majd külföldre távoznak.

Búvóhelyük felé egy erdőben haladtak, amikor a tizenkilenc éves sértett meggondolta magát, és a férfit szándékának megváltoztatására akarta rávenni. A vádlott azonban feldühödött. Féltékeny indulatában úgy vélte, hogy a lány bizonyára más személy miatt akarja visszaküldeni őt a börtönbe, ezért cipőfűzővel az előtte gyanútlanul haladó sértettet megfojtotta. Miután a holttestet magára hagyta, hozzátartozóinak nyomban bevallotta tettét, majd elrejtőzött. A rendőrök másnap reggel fogták el a rejtekhelyén.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezése szerint, mivel a vádlott a bűncselekményeit szabadságvesztés végrehajtása alatt és többszörös visszaesőként követte el, fegyházbüntetést érdemel, amelyből feltételes szabadságra már nem bocsátható. A vádhatóság a büntetés súlyosítása iránt jelentett be fellebbezést, a vádlott és a védő az emberölés enyhébb megítélését kérte.

Büntetőbíróság a vádlottat korábban már több esetben ítélte el különböző erőszakos és vagyon elleni bűncselekmények miatt.

A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint az általános és az egyéni megelőzés érdekében a börtönviselt vádlott fegyházbüntetésének hosszabb tartamban történő kiszabása indokolt.

A büntetőügyben bejelentett fellebbezésekről az ítélőtábla dönt.

Hozzászólások lezárva.