A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a másodfokú eljárásban a Pécsi Törvényszék ítéletének megváltoztatását, a vádlott bűnösségének eshetőleges szándékkal elkövetett emberölés bűntettében való megállapítását, illetve a vádlottra hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabását indítványozta annak a vádlottnak az ügyében, akinek mulasztása a gondozása alatt álló öccse halálához vezetett.

Az elsőfokú bíróság a pécsi férfit gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében mondta ki bűnösnek, mivel önálló életvitelre képtelen, gondozásra szoruló, súlyosan fogyatékos öccsének megfelelő gondozását, ápolását – a következmények elmaradásában bízva – elmulasztotta, amelynek következtében a sértett elhunyt. A törvényszék a vádlottat 4 év szabadságvesztésre ítélte.

Az ítélet ellen – annak súlyosítása iránt – az ügyész fellebbezést terjesztett elő, amelyet a másodfokon folytatódó büntetőeljárásban a vádat képviselő Pécsi Fellebbviteli Főügyészség fenntartott. Az ügyészi álláspont szerint a vádlott tisztában volt mulasztása lehetséges következményeivel, így azzal, hogy az ápolás heteken át történő elhanyagolása testvérének halálához vezethet. Mivel a sértett állapota a megfelelő gondozás híján folyamatosan romlott, a halál bekövetkezésének elmaradásában alappal nem bízhatott, abba belenyugodott. Mulasztása tehát nem gondatlan, hanem szándékos magatartásnak minősül.

A fellebbviteli főügyészség indítványa ezért arra irányul, hogy az ítélőtábla a másodfokú bíróság ítéletét változtassa meg, és a vádlottat dekezésre képtelen személy sérelmére elkovetett emberölés bűntettében mondja ki bűnösnek, ezért vele szemben súlyosabb tartamúszabadságvesztés büntetést szabjon ki.

Hozzászólások lezárva.