A Budakörnyéki Járási Ügyészség vádat emelt két férfi ellen, mert magatartásuknak köszönhetően az egyikük testvére halálos áramütést szenvedett.

A vád szerint az egyik elkövető és hét testvére, valamint édesanyja által lakott házban még 2015. évben végeztek villanyszerelési munkákat, amelyek utólag megállapíthatóan szakszerűtlenek voltak. A védőföldelést és az érintésvédelmi rendszert nem alakították ki megfelelően, így az elektromos hálózatba bekötött elektromos berendezések ráztak.

Mivel a rendszert kiépítő villanyszerelő időközben elhunyt a házban lakók új szerelőt hívtak ki a hiba elhárítására.

A kiérkező szerelő azonban nem ellenőrizte a védőföldelést illetve az érintésvédelmi hálózatot. Helyette csak konnektorokat cserélt, továbbá azt állapította meg, hogy a vízaknában lévő házi vízmű, avagy esetleg az ahhoz tartó vezeték rossz.

A házban lakó, egyébként villanyszerelői képesítéssel nem rendelkező elkövető ezután vett egy másik szivattyút. Mivel azonban azzal is megmaradt a probléma maga cserélte ki a ház és a vízakna közötti vezetékszakaszt.

Ezt követően a házban egyik testvére 2017. augusztusában fürdeni szeretett volna egy kádban, ami vasból készült. Amikor abban ülve megnyitotta a csapot – ezzel beindítva a szivattyút – a rossz rendszer miatt a 230 Voltos zárlati áram közvetlenül a kád csapján jelent meg. A sértett a csaphoz érve áramütést szenvedett melynek következtében  kórházba szállították, ahol elhunyt.

A Budakörnyéki Járási Ügyészség a házban lakó elkövető ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, míg a hibát megfelelően fel nem táró villanyszerelő ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat.

Hozzászólások lezárva.