A férfi kábítószer-kereskedőként több ezer kilogramm khatot utaztatott át az országon; ellene a Fővárosi Főügyészség vádat emelt.

A vádirat szerint a vádlott, egy 36 éves magyar férfi 2015 tavaszán kapcsolatba került egy ír állampolgárral, aki társaival együtt egy kábítószernek minősülő, khat nevű, afrikai növény kereskedelmével foglalkozott.

Az ír férfi azzal bízta meg magyar társát, hogy szervezze meg és folyamatosan intézze a Tanzániából légi úton Budapestre, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre érkező, „szárított zsálya (henna)” megjelöléssel ellátott küldemények vámkezelését és – fuvarozók útján, Németországon keresztül – az Egyesült Királyságba szállítását.

A vádlott a megbízást elfogadta és 2015 júliusa és 2016 áprilisa között összesen több mint bruttó 6000 kilogramm khatot szállíttatott az Egyesült Királyságba.

Az ügyintézés lebonyolítása érdekében a férfi megkérte egy barátját – aki nem tudott az áru valódi természetéről –, hogy használhassa a cégét, majd az árut „alkatrész/consol” elnevezéssel az Egyesült Királyságba szállították.  A vádlott 2016 áprilisában ismételten több száz kilogramm kábítószert tartalmazó csomagot fogadott a repülőtéren, amikor a nyomozó hatóság elfogta.

A Fővárosi Főügyészség a férfi ellen jelentős mennyiségű kábítószer kereskedelmének bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken. A kábítószerkereskedelem bűntettének ezt az esetét a törvény húsz évig vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel fenyegeti.

Az ügyben a rendőrség által az elfogásról korábban közzétett videó az alábbi linken érhető el: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/ujabb-kat-fogas-videoval

Hozzászólások lezárva.