A Füzesabonyi Járási Ügyészség vádat emelt öt személlyel szemben, akik jogtalanul gyűjtötték más erdejében a ritka és értékes szarvasgombát.

A vádirat szerint három férfi és két nő 2017. július 28-án reggel együtt indult el gépkocsival Jász-Nagykun-Szolnok megyébe, egy ottani település környékére szarvasgombát keresni, mivel egyiküknek engedélye volt arra, hogy ezt a gombafajtát azon a területen gyűjthesse. A vádlottak magukkal vittek három, szarvasgomba keresésére kiképzett kutyát, két labradort és egy vizslát. Az erdőrészről a csapat a begyűjtött terméssel dél körül indult vissza a lakóhelyére, ám út közben egyikük felvetette, hogy nézzenek szét a közelben lévő, Heves megyei település környékén is, mert úgy hallotta, hogy ott is terem szarvasgomba.

A vádirat szerint a vádlottak megálltak az egyikük által javasolt, Heves megyei erdőterület mellett, ahol a szarvasgomba-gyűjtésére kizárólagosan a sértettnek volt engedélye. A terület birtokosa ezen jogosultságának zavartalan gyakorlását úgy biztosította, hogy több fára megfelelő automatikával és mozgásérzékelővel ellátott vadkamerát szereltetett, amelyek nem csupán rögzítették a vádlottak tevékenységét, de riasztották is a sértettet. A sértett így észlelte, hogy az emberek és a kutyák miként dúlják fel a talajt az erdőben, és azonnal értesítette a rendőrséget. A kiérkező járőr akkor érte tetten az elkövetőket, amikor azok – immár a második erdőrészben – csavarhúzókkal éppen kiásták a gombát a földből. Az eltulajdonított dolgokat, valamint az azok elvételéhez használt eszközöket – beleértve a kutyákat is – a nyomozó hatóság a helyszínen lefoglalta.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség két rendbeli, kisebb értékre elkövetett lopás vétségével vádolja az öt elkövetőt, akik közül három személlyel szemben jóvátételi munka előírására, egyikükkel szemben pénzbüntetésre, ötödik társuk esetében pedig – a pénzbüntetésen túl – felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt a vádiratában. Az ügyészség indítványozta azt is, hogy a bíróság valamennyi, a vádlottaktól a helyszínen lefoglalt és a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható dolgot kobozza el, továbbá – részleges vagyonelkobzás mellet – kötelezze az elkövetőket több mint háromszázezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

 

Hozzászólások lezárva.