A vád szerint a 35 éves magyar férfi egy ismeretlen tettes társa kérésre bocsátotta rendelkezésre a bankszámláját, amelyre ezután külföldi cégek megtévesztése révén, összesen több mint százmillió forintnak megfelelő összegek érkeztek.

A vádirat szerint a vádlott 2015 augusztusa előtt az általa képviselt Kft. bankszámlaszámát egy a nyomozás során ismeretlenül maradt külföldi férfi rendelkezésére bocsátotta annak érdekében, hogy arra ismeretlen személyek bűncselekményből származó összegeket utalhassanak.

Ezt követően, a vádlott cégének fenti bankszámlájára 2015. augusztus 3-án mintegy 74 millió Ft-nak megfelelő USD összegű jóváírás, pár nappal később, 2015. augusztus 6-án pedig csaknem 40 millió Ft-nak megfelelő USD összegű jóváírás érkezett egy kanadai székhelyű cég megbízása alapján.

A fenti összegek átutalására megtévesztéssel került sor. A vád szerint egy ismeretlen bűntárs még 2015. július végén jogosulatlanul belépett a kanadai cég egyik alkalmazottjának elektronikus levelezési rendszerébe, és onnan megszerezte egy megrendeléssel kapcsolatos levelezés adatait.

A megszerzett adatok birtokában, az elkövető a kanadai cégnek egy valótlan tartalmú e-mail üzenetet írt, amelyben a cég által megrendelt termék ellenértékének átutalását – a megrendelést teljesítő valós bankszámlája helyett – a vádlott cégének bankszámlájára kérte. A cég megtévesztett alkalmazottja ez alapján a megrendelt termék ellenértékét a fentiek szerint két részletben utalta át a vádlott bankszámlájára.

A vádlott – aki a vád szerint tudta, hogy a pénz büntetendő cselekmény elkövetéséből származik – a bankszámlájára érkezett összegek egy részét több különböző alkalommal egy budapesti bankfiókban készpénzben vette fel, a maradék részét pedig – szintén több különböző  alkalommal – bankautomatából, bankkártyával vette fel. A felvett készpénzt az ismeretlen külföldi férfi részére adta át.

Ezen túlmenően, a vádlott rendelkezése alatt álló bankszámlára 2015. augusztus 7. napján is érkezett egy csaknem 30 millió Ft-nak megfelelő USD összegű jóváírás egy Houston-i székhelyű társaságtól. Az összeg átutalására ebben az esetben is a fentivel azonos módszerrel elkövetett megtévesztéssel került sor.

A társaság feljelentését követően a nyomozó hatóság nyomban intézkedett a vádlott bankszámlájára érkezett összeg zár alá vétele iránt, így a férfi ezt az összeget már nem tudta felvenni.

A vádlottal szemben a Fővárosi Főügyészség különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra, amely bűncselekmény törvény szerinti büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

Hozzászólások lezárva.