A határ menti megyék több évtizedes ügyészi együttműködése keretében a Nógrád Megyei Főügyészség látta vendégül a Besztercebányai Kerületi Ügyészség vezetőjét és ügyész kollégáit 2018. május 24-25-én.

A szlovák és magyar ügyészek május 24-én Bujákon tartották a tapasztalatcsere első napját. A délelőtti konzultáció a közelmúltban felújított Esterházy Közösségi Házban zajlott, ahol elsőként dr. Bóna Gyula Nógrád megyei főügyész tartott ismertetőt a delegációk legutóbbi találkozása óta hatályba lépett új magyar büntető törvénykönyv gyakorlati tapasztalatairól, az elektronikus ügykezelés és kapcsolattartás helyzetéről, valamint az ügyészségi törvény változásairól. Őt követte JuDr. Peter Bedlovič besztercebányai kerületi ügyész úr, aki ismertette a szlovákiai ügyészségekre vonatkozó főbb változásokat.

Ezután Sziliné dr. Séber Anita büntetőjogi főügyészhelyettes tartott előadást a küszöbön álló új magyar büntetőeljárási kódexről, majd JuDr. Peter Odaloš kerületi ügyészhelyettes úr beszélt arról, hogy Szlovákiában a hasonló jellegű változások mennyire váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

A küldöttségek a szakmai napot a bujáki Honvéd Üdülőben folytatták, ahol a délután folyamán a közjogi szakágak tevékenysége került reflektorfénybe. Előbb dr. Nagy Zsuzsanna közjogi főügyészhelyettes ismertette a 2014. óta bekövetkezett – igen nagy horderejű – változásokat, majd – közjogi helyettese távollétében – Bedlovič úr beszélt a besztercebányai helyzetről.

A csütörtöki hivatalos program után, a Glatz Oszkár Művelődési Központban a küldöttségek megtekintették a helyi néptánccsoport műsorát, majd egy kisfilmet Bujákról, végül pedig a Glatz Oszkár tárlatot.

A találkozó második napján a delegációk látogatást tettek a közelmúltban felújított Balassagyarmati Járási Ügyészségen, ahol vendégeink elismerésüket fejezték ki a magas színvonalú elhelyezési körülmények miatt.

Balassagyarmat megújult belvárosának megtekintése után a Nógrád Megyei Főügyészségen dr. Körmendiné dr. Veres Orsolya főügyészségi ügyész tartott részletes előadást a nemzetközi büntetőjogi kapcsolataink alakulásáról, majd JuDr. Jozef Trajlinek úr vázolta fel a szlovákiai helyzetet. Mindketten megállapították, hogy példaértékűek az ügyészségek kapcsolatai, a két ország ügyészségei segítőkészek, időszerűek és szakszerűek a közös ügyekben.

A találkozó lezárásakor JuDr. Peter Bedlovič kerületi ügyész úr hivatalosan meghívta 2019. év októberére a Nógrád Megyei Főügyészség küldöttségét egy hasonló szakmai találkozóra, Besztercebányára.

Hozzászólások lezárva.