A Somogy megyei ügyészségeken folyamatosan bővül a telekommunikációs eszköz használatával megtartott eljárási cselekmények köre a rendkívüli járványhelyzetben. Ennek keretében a büntetés-végrehajtás felügyeleti ügyészei a fogvatartottak ügyészi meghallgatását is a központosított videokonferencia rendszer használatával hajtották végre.

Magyarországon az ügyészség látja el a büntetések, az intézkedések, az egyes kényszerintézkedések, a rendbírság helyébe lépő elzárás és a szabálysértési elzárás végrehajtásának törvényességi felügyeletét. Ennek keretében a fogvatartott alapvető joga, hogy közvetlenül a fogva tartási helye szerint illetékes büntetés-végrehajtási felügyeleti ügyészhez fordulhat, és kérheti a meghallgatását.

Ez az ügyész a meghallgatásokról feljegyzést készít, és ha a fogvatartottal szemben tanúsított bánásmód tekintetében jogsértést észlel, megteszi a szükséges intézkedéseket a büntetés-végrehajtás szervezete felé, illetőleg ezen túlmenően is segíti a fogvatartottakat jogaik érvényesítésében.

A Somogy Megyei Főügyészség ügyészeihez az elmúlt időszakban hét fogvatartott fordult kérelmi lappal, akiknek az ügyészi meghallgatására 2020. május 20. napján telekommunikációs eszköz használatával került sor. A Somogy Megyei Főügyészség 2019. évben átadott új épületében is kiépítésre került – az un. VIKI projekt keretében megvalósított – központosított videokonferencia rendszer végpontja, ezáltal az ügyészek a rendkívüli járványhelyzetben személyes kontaktus nélkül, de a legszigorúbb adatbiztonsági követelményeket betartva tudták meghallgatni a kérelmezőket.

A Siófoki Járási Ügyészség ügyésze a hét folyamán szintén telekommunikációs eszköz útján vett részt egy előkészítő ülésen, melyet a bíróság annak a prostitúciós tevékenység köré épült bűnbandának az ügyében tartott meg, ahol a két férfiből és két nőből álló csoport tagjai egymással összejátszva fosztották ki a prostituáltként dolgozó nők vendégét Siófokon.

 

Hozzászólások lezárva.