A Csongrád Megyei Főügyészség a hétvégi ügyeleti szolgálata során indítványt tett annak a hódmezővásárhelyi férfinek a letartóztatására, aki házának zárható pincéjében termesztett marihuanát.

A megalapozott gyanú szerint a férfi a pincéjében kialakított egy speciális hőszigeteléssel, szellőző-és lámparendszerrel és egyéb eszközökkel ellátott helyiséget, ahol marihuanát termesztett. A rendőrség a kutatás során a pincéből 69 tőt foglalt le a termesztéshez használt eszközök mellett. A kábítószer tiszta hatóanyag tartalma a csekély mennyiség felső határát meghaladja. A nyomozás során az is megállapítást nyert, hogy a gyanúsított a termesztéshez használ áramot is illegálisan vételezi akkor, amikor a mérőórát kikerülve rácsatlakozott az áramhálózatra, 50 ezer forintot meghaladó kárt okozva ezzel.

A termesztéssel elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette és más bűncselekmény miatt indult eljárásban a főügyészség az eljárás meghiúsításának veszélye, valamint a bűnismétlés veszélye miatt tett indítványt a letartóztatás egy hónapra történő elrendelésére, figyelemmel arra is, hogy a büntetett előéletű férfi felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt valósította meg a cselekmények egy részét.

A bíróság a főügyészség indítványának helyt adva elrendelte a kényszerintézkedést, amely nem  végleges, azzal szemben a gyanúsított és védője a szabadlábon védekezés érdekében fellebbezést jelentettek be.

A nyomozási bíró az ülést a veszélyhelyzetre figyelemmel a rendőrség és a bíróság között telekommunikációs eszköz segítségével kiépített távkapcsolat útján tartotta meg, így a bírósági tárgyalóban csak az ülést vezető bíró, az ügyész és a jegyzőkönyvvezető tartózkodott, míg a védő a gyanúsítottal volt egy rendőrségi kihallgatóban.

Hozzászólások lezárva.