Egy fiatalkorú a világháló segítségével úgy tett, mintha terrorista lenne, aki merényletekre készül. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a Terrorelhárítási Központtal együtt azonosította, majd felelősségre vonta.

Egy partnerszolgálat 2020. május 27-én hivatalosan arról tájékoztatta a Terrorelhárítási Központot, hogy az önmagát az Iszlám Államhoz kötő személy – egy népszerű közösségi oldalon – merényleteket helyezett kilátásba Németországban, Magyarországon, valamint Japánban. Az arab és angol nyelven kommunikáló személy a budapesti merénylet időpontját Pünkösd hétfőre tette. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség ügyészeinek és a Terrorelhárítási Központ felderítőinek az ünnepek előtt csak néhány nap állt rendelkezésre, hogy a terrorcselekmény előkészülete miatt indult nyomozásban felderítsék az elkövető kilétét és a terrorfenyegetés nagyságát.

A nyomozásban az Eurojust, az Európai Unió bűnügyi együttműködési szerve és külföldi ügyészi és felderítő szervek is segítettek.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség ügyészei és a Terrorelhárítási Központ felderítői május 29-ére azonosították az egyébként fiatalkorú magyar elkövetőt, majd a május 30-án tartott kutatáson megállapították, hogy a fenyegetés nem valós.

A terrorcselekménnyel fenyegetés bűntette miatt kihallgatott gyanúsított a cselekményt beismerte.

Terrorcselekménnyel fenyegetőzni nem tréfa, hanem két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény. Azért, hogy az állami szervek kényszermentesen biztosíthassák a közrendet, minden fenyegetést komolyan kell venniük, és akkor is bűncselekmény valósul meg, ha valaki csak színlelte, hogy terrorcselekményt kíván elkövetni.

Hozzászólások lezárva.