A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség halált okozó ittas járművezetés bűntette miatt vádat emelt egy 23 éves gödöllői férfi ellen, aki 2018 márciusában Tiszakécskén ittas állapotban több mint 130 km/h-val száguldozva balesetet okozott, amiben az általa utasként szállított testvére meghalt.

A 23 éves vádlott 2018. március 24-én 23 óra 45 perckor Tiszakécske-Tiszabög lakott területén, a 4625. számú úton Tiszakécske felől Szolnok irányába haladva, ittas állapotban vezette édesanyja autóját. Éjszakai látási viszonyok voltak, de az idő derült volt és a közvilágítás is működött.

A vádlott a gyér forgalmú, száraz úttesten a megengedett 50 km/órát jóval túllépve mintegy 135-145 km/óra sebességgel száguldott, a vádlott mellett a testvére ült az autóban. A vádlott az ittassága és túlzott sebessége miatt későn vett észre egy teherautót, ami előtte, részben a jobb oldali útpadkán, részben az úttesten szabályosan parkolt. A vádlott fékezni kezdett, de ennek ellenére gépjárműve jobb elejével, mintegy 130-140 km/óra sebességgel nekiütközött a tehergépkocsi bal hátuljának.

Az ütközés hatására a tehergépkocsi megpördült és az úttest jobb oldalán a vízelvezető árokban oldalra borult. A vádlott által vezetett autó az ütközés után továbbsodródott, és a jobb oldali útpadkán a vízelvezető árokba csúszott.

A parkoló tehergépkocsi figyelmes vezetés esetén kb. 100 méter távolságból észlelhető volt, így ha a vádlott a megengedett 50 km/óra sebességgel közlekedett volna, a teherautó előtt meg tudott volna állni. A balesetben a vádlott testvére – akinek a biztonsági öve be volt kötve – olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A vádlott csak könnyebb sérülést szenvedett.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte azon KRESZ szabályokat, miszerint járművet az vezethet, akinek a szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol, valamint személygépkocsival lakott területen legfeljebb 50 km/óra sebességgel szabad közlekedni.

Az ügyész a vezetői engedéllyel rendelkező, büntetlen előéletű vádlottat halált okozó ittas járművezetés bűntettével vádolja és végrehajtandó börtön, valamint közügyektől és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta vele szemben. Bűnössége kérdésében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

 

Hozzászólások lezárva.