A Makói Járási Ügyészség vádat emelt azzal a Németországban tartózkodó török állampolgárságú férfival szemben, aki idén nyáron két ország határát is jogellenesen átlépve próbálta meg az Európai Unió területére csempészni testvérét.

A Németországban tartózkodási hellyel rendelkező vádlott 2019. július 18. napján érkezett Németországból Szerbiába, testvére Törökországból Belgrádba, ahol a buszpályaudvaron találkoztak. Megállapodtak abban, hogy a vádlott segítséget nyújt testvérének ahhoz, hogy az Európai Unió területére jogellenesen belépjen és elszállítja őt egészen Németországig.

Ennek érdekében a vádlott a saját tulajdonú, német honosságú autójával a szerb-román államhatár közelébe szállította testvérét, aki a gépkocsiból kiszállva a határátkelőhelyet a zöldhatáron megkerülve belépett Románia területére, majd gyalog visszatért a főútra, ahol őt a vádlott ismételten az autójába felvette. Már 2019. július 19. napján a reggeli órákban ugyanilyen módszerrel lépték át a magyar-román határt Nagylaknál, megállapodva abban, hogy a határátkelőhely utáni legelső pihenőnél találkoznak. A járőrszolgálatot teljesítő rendőrök a román, majd a magyar határt is jogellenesen átlépő férfit 2019. július 19. napján 17 óra körül állították elő és fogták el egy kamionparkolóban, míg a vádlott előállítására mintegy három és fél óra múlva került sor mélységi ellenőrzés keretében.

A vádlott két államhatár jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez nyújtott segítséget annak érdekében, hogy a jogszerű belépéshez és tartózkodáshoz szükséges feltételekkel nem rendelkező testvérét az Európai Unió területére szállítsa.

A Makói Járási Ügyészség a vádlottat 2 rendbeli embercsempészés bűntettével vádolja.

A szabadlábon védekező vádlott bűnösségének kérdésében a Makói Járásbíróság fog dönteni.

Hozzászólások lezárva.