A Pest Megyei Főügyészség pert indított egy fővárosi utazási irodával szemben, mert az utasokkal  kötött szerződéseiben tisztességtelen kikötéseket alkalmazott.

Az egyik fővárosi utazási iroda az ország különböző városaiban közvetítőket alkalmaz. Az utasoknak így nem kell Budapestre utazni, a közvetítőkön keresztül is szervezhetik az utazásokat, megköthetik a szerződéseket, befizethetik az utazások díját.

Az utazási iroda szerződésének egyik feltétele szerint, ha az utas az utazásközvetítőnél fizeti be az út előlegét, de a közvetítő azt nem utalja tovább időben az utazási irodának, akkor annak ellenére, hogy az utas fizetett, az utazás nem jön létre. Ráadásul a utas bánatpénzt is köteles fizetni. A főügyészség álláspontja szerint az utazási iroda nevében eljáró utazásközvetítő mulasztása miatti hátrányos következményeket tisztességtelen a fogyasztókra hárítani.

A szerződés azt is tartalmazta, hogy az utas minden szerződési pont tartalmának meghatározásában részt vehetett. Ezzel kizárják azt, hogy az utas később a szerződést megtámadhassa azon az alapon, hogy a feltételek tisztességtelenek voltak.

Az utazási iroda azt is kikötötte, hogy az  utasok kizárólag melyik bíróság előtt indíthatnak pert. Az ezektől távolabb élő utasok számára a bíróság előtt való megjelenéssel járó nehézségek olyan terhet jelenthetnek, amely miatt a bírósághoz való fordulás lehetőségéről egyszerűen le is mondhatnak.

A Pest Megyei Főügyészség keresetében azt kérte a Fővárosi Törvényszéktől, hogy állapítsa meg ezeknek a feltételeknek az érvénytelenségét, és kötelezze az utazási irodát arra, hogy az ítéletről közleményben tájékoztasson minden fogyasztót.

Hozzászólások lezárva.