A Csongrád Megyei Főügyészség a mai napon indítványt tett a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója felé, hogy rendelje el 11 személy előzetes letartóztatását, akik a gyanú szerint közel 900 millió forinttal károsították meg általános forgalmi adó adónemben az állami költségvetést.

A gyanú szerint a gyanúsítottak egy olyan részben szegedi, részben budapesti, illetőleg az ország több pontján működő gazdasági társaságból álló bűnszervezetet hoztak létre, akik az Európai Unió területéről nagy értékű mobiltelefonokat szereztek be. A cégek egymás között számlázási láncot alakítottak ki, melynek végén a nagy értékű mobiltelefonok ugyancsak az Unió területére lettek értékesítve. A számlázási láncban azonban, annak elején a magyarországi forgalomba hozatalhoz kapcsolódó általános forgalmi adó nem lett megfizetve, így a számlázási lánc végén a telefonokat ismételten az unió területére értékesítő gazdasági társaságok az áfa tekintetében visszaigénylő pozícióba kerültek, vagy azt jogosulatlanul helyezték levonásba. A bűnszervezet működésében érintettek voltak olyan gazdasági társaságok, amelyek kifejezetten un. bukócégként, strómanok vezetésével arra lettek létrehozva, hogy a mobiltelefonokat az Európai Unió területéről beszerezzék, majd az adók megfizetése nélkül azokat Magyarországon tovább értékesítsék. Ezen túlmenően a bűnszervezet részét képezték olyan gazdasági társaságok is, amelyek fő profilja nem a mobiltelefonok értékesítése volt, azonban az ezzel kapcsolatos bizonylatok könyvelésben való szerepeltetésével tudták a fizetendő adójukat csökkenteni, vagy azt visszaigényelni.

A főügyészség a mai napon a szökés, elrejtőzés veszélye, az eljárás meghiúsításának veszélye, valamint egyes gyanúsítottak vonatkozásában a bűnismétlés veszélye okán indítványozta az előzetes letartóztatás egy hónapra történő elrendelését.

Az indítványok tárgyában a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a mai napon fog dönteni.

Hozzászólások lezárva.