A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal 8 személlyel szemben, akik egy nigériai férfi által irányított bűnszervezet keretében több, mint 250 millió forint csalásból származó pénzt mostak tisztára.

A vádirat szerint a nigériai férfi ismeretlen, feltehetően afrikai megbízóival megállapodott abban, hogy magyar állampolgárokat szervez be abból a célból, hogy a bűnszervezet tagjai által jellemzően nyugat-európai sértettek sérelmére elkövetett bűncselekményekből származó pénz megszerzésében és eltüntetésében segítsenek. A nigériai vádlott által beszervezett magyar állampolgárságú szegedi lakosok Szegeden több pénzintézetben nyitottak deviza számlákat, amelyekre azután olyan pénzek érkeztek, amiket a sértettek azért utaltak át, mert őket az e-mail fiókjuk feltörésével, hamis e-mail címekkel, valótlan internetes hirdetésekkel megtévesztettek. A 2015. szeptembere és 2017. áprilisa között működő bűnszervezet tagjai azután további vádlottakat is beszerveztek újabb bankszámlák nyitása érdekében.

A fenti módszerrel 32 pénzmosásra használt bankszámlát nyitottak Szegeden, amelyekre 61 átutalás érkezett, mindösszesen 307 millió forint értékben. Ebből a számlanyitó vádlottak 254 millió forintot vettek fel, míg a fennmaradó összeget a bankok az időben érkező figyelmeztetésekre figyelemmel nem írták jóvá a vádlottak számláján, visszautalták a sértetteknek.

A számlanyitó és a bűncselekményekből származó pénzt felvevő vádlottak utalásonként tíz százalékot kaptak, majd a felvett készpénzt át kellett adniuk a nigériai férfinak, aki szintén levonta a neki járó további tíz százalékot, majd a fennmaradó pénzt eljuttatta megbízóinak.

A sértettek többek között spanyol, német, osztrák, svájci, angol, portugál, bolgár, thaiföldi, fülöp-szigeteki, afrikai magánszemélyek és cégek voltak.

A főügyészség bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt emelt vádat. A vádemeléskor letartóztatásban álló nigériai férfi és társai bűnösségéről a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

 

Hozzászólások lezárva.