A Debreceni Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki nagy haszon reményében eladta egy magtár faanyagát a sértetteknek és egy külföldi cégnek is.

 A vádlott és a sértettek között korábban üzleti kapcsolat állt fenn, ezért 2013 júniusában a vádlott telefonon kereste meg egyiküket és felajánlotta neki megvételre egy magtár épület bontott faanyagát.

A sértett az ügyletbe bevonta egyik ismerősét, akivel együtt 2013 júliusában elmentek a helyszínre és megnézték a faanyag minőségét, illetve megállapodtak abban a vádlottal, hogy a bontott fát köbméterenként 30 ezer forintért megvásárolják. A sértettek közölték a vádlottal, hogy 2013. július 10-én fogják kamionnal elszállítani a faanyagot, továbbá 360.000 forint előleget adtak át a vádlottnak, majd gépkocsival hazaindultak. A vádlott útközben felhívta az egyik sértettet telefonon azzal, hogy pénzre lenne szüksége, ezért további 2 millió forint vételár részletet kért tőlük. A megegyezést követően a vádlott a sértettek lakóhelyére utazott, ahol a vásárlók 6.826 eurót adtak át neki.

A megállapodás szerinti napon a sértettek kamionnal megjelentek a magtár épületnél, azonban azt látták, hogy ott már áll egy másik kamion, amelyre felrakodták a fát. A sértettek kérdőre vonták a kamion sofőrjét, aki közölte, hogy egy osztrák cég vásárolta meg a bontott fát és azt oda fogja szállítani.

A későbbiekben a vádlott azzal hitegette a sértetteket, hogy vissza fogja nekik fizetni a tőlük átvett pénzt, majd megígérte, hogy egy másik épület faanyagából fogja őket kártalanítani, azonban ez nem történt meg

A vádlottnak a pénz átvételekor nem állt szándékában a faanyag átadása, ugyanis azt megelőzően azt már eladta egy osztrák cégnek, ezért szándéka a pénz jogtalan megszerzésére irányult és közel 2,5 millió forint kárt okozott a sértetteknek, ami nem térült meg.

A Debreceni Járási Ügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlott ellen két rendbeli nagyobb kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A járási ügyészség a büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok tartalma alapján a vádlottal szemben pénzbüntetést, illetve közérdekű munka büntetést szabjon ki, továbbá a sértettek által előterjesztett polgári jogi igényt érdemben bírálja el, azoknak adjon helyt.

Hozzászólások lezárva.