A Salgótarjáni Járási Ügyészség vádat emelt egy 75 éves férfi ellen lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt.

A vádlott 2019. május közepe előtt megszerzett és mátraterenyei lakásán engedély nélkül tartott egy házilag átalakított, távcsővel és házilag készített hangtompítóval is felszerelt lőfegyvert, továbbá a hozzá tartozó 22 db lőszert.

Az átalakított lőfegyvert azonban egy fiatalkorú személy eltulajdonította a vádlott fészeréből, nem tudva arról, hogy mi lapul a magával vitt zsákban. A lőfegyvert és tartozékait a fiatalkorú elkövető lakásának udvarán, a tárolásra használt zsákban 2019. május 15-én lefoglalták. Még aznap, a rendőri intézkedés során a 75 éves vádlott lakásán tartott kutatás alkalmával a lőszereket már tőle foglalták le.

A lefoglalt, átalakított puska lőfegyvernek, míg a fegyver torkolatdörejének csökkentésére szolgáló, házilag készített fémcső hangtompítónak minősül, a töltények pedig a fegyverhez tartozó kaliberűek, alkalmasak lőfegyver üzemeltetésére. A lőfegyver megfelelő töltény alkalmazásával lövedék leadására, élet kioltására alkalmas volt, és a szakértői vizsgálat eredménye szerint azzal korábban adtak is le lövéseket.

A Salgótarjáni Járási Ügyészség a férfi ellen lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette miatt emelt vádat, a bűncselekmény büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés. A vádlott büntetett előéletű, évekkel korábban állt már bíróság előtt, ugyancsak lőfegyverrel visszaélés miatt.

Az ügyészség a vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítvány azzal, hogy a szabadságvesztés végrehajtása esetén a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját a büntetés kétharmad részének, de legkevesebb három hónapnak a kitöltését követő napban állapítsa meg a bíróság. Indítványozta továbbá az ügyészség a lőfegyver és tartozékai, valamint a lőszerek elkobzását, és a vádlottnak a bűnügyi költség viselésére való kötelezését is.

A fiatalkorúval szemben lopás miatt indult nyomozás jelenleg is folyamatban van.

Hozzászólások lezárva.