Gázpisztollyal kísérelt meg rabolni egy férfi, rá is lőtt az alkalmazottra; a bíróság 2 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, az ügyészség téves minősítés miatt és súlyosabb büntetés érdekében fellebbezett, a másodfokú bíróság osztotta az ügyészi álláspontot.

A vádirat szerint a vádlott, egy 23 éves férfi, 2018. január 4-én magához vette a barátnője gázpisztolyát, hogy azzal egy XVI. kerületi dohányboltot kiraboljon. A férfi a délutáni órákban fejét kapucnival, az arcát sállal takarva, bement a dohányboltba, ahol fejmagasságban az eladóra fogta a gázpisztolyt, amely kinézete alapján egy 9 mm-es lőfegyvernek tűnt. A rabló felszólította az alkalmazottat, adja át részére a pénztárban lévő pénzt. Mivel a sértett többszöri felszólításnak sem tett eleget, a terhelt a gázfegyverrel célzott lövést adott le az arca irányába, majd a helyszínről értékszerzés nélkül elfutott. Az eladó a lövés következtében nem sérült meg.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói a férfit azonosították és 2018 márciusában elfogták.

A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség a férfi ellen fegyveresen elkövetett rablás bűntettének kísérlete miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra.

A bíróság – a cselekményét egyébként beismerő – vádlottat nem fegyveres, hanem alapeseti rablás bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, és őt 2 év 6 hónap börtönbüntetésre, valamint 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyészség téves minősítés miatt és súlyosítás érdekében fellebbezést jelentett be.

A Fővárosi Törvényszék mint másodfokú bíróság, mindenben osztotta az ügyészi álláspontot. A cselekmény minősítését fegyveresen elkövetett rablás bűntettének kísérletére változtatta, a börtönbüntetést 4 évre, a közügyektől eltiltást 5 évre súlyosította.

Az elfogásról a rendőrség által korábban közzétett videó itt látható: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/fegyverrel-ment-rabolni

Hozzászólások lezárva.