A Heves Megyei Főügyészség tizenhárom személy – köztük két ügyvéd – ellen emelt vádat azért, mert valamennyien közreműködtek összesen ötven magyarországi vállalkozás fiktív adásvételében. Az ügy egyes vádlottjai ellen ugyanilyen, vagy hasonló bűncselekmények elkövetése miatt már korábban is több büntetőeljárás indult, melyek egy része mostanra jogerősen, az elkövetők felelősségre vonásával befejeződött.

A főügyészség vádirata ötvenkét vádpontban részletezi a nyomozás során beszerzett bizonyítékokkal igazolt tényállást. E szerint az ügy elsőrendű vádlottja volt az ötletgazda, akinek irányításával a bűncselekmény-sorozat megvalósult. Két vádlott elsődlegesen a szervezésben vett részt, öten fiktív vevőként a nevüket adták a jellemzően a két megvádolt ügyvéd által lebonyolított hamis adásvételekhez. Az ügy három vádlottja olyan korábbi cégtulajdonos, aki nemcsak eladta a vállalkozását, de abból előzőleg jogellenesen különböző vagyoni értékeket is kivett a maga számára.

Az elsőrendű vádlott volt az, aki a vádbeli időszakban, 2009 és 2013 között – mielőtt nagy volumenű fiktív munkaerő kölcsönzéshez fogott volna – köz-, illetőleg szállítói tartozást felhalmozó gazdasági társaságok adásvételének közvetítésével foglalkozott, mely tevékenysége során újsághirdetésekben keresett megvételre „adóssággal terhelt” vállalkozásokat bárhol az országban. A jelentkezők számára azután olyan vevőket közvetített, akik hajlandóak voltak a csődbe ment cégeket pénzért a nevükre venni, illetőleg megszervezte az adásvételhez szükséges okiratok ügyvédi előkészítését. Látszólagos vevőként olyan embereket kerestetett meg, akik anyagi nehézségekkel küzdöttek, ezért néhány ezer forint ellenében aláírták a cégátruházáshoz szükséges iratokat. Később azonban – a felszámolási, vagy kényszertörlési eljárások megindításáig – egyáltalán nem vettek részt a vállalkozások további működtetésében, azoknak csupán névleg voltak vezető tisztségviselői. Mindezért a szervező 150.000 és 300.000 Ft közötti összeget kért az eladóktól, amiből ügyletenként 50.000 Ft-ot fizetett a munkájuk során jogszabályellenesen eljáró ügyvédeknek, és 10-30.000 Ft-ot az új „cégtulajdonosoknak”.

A főügyészség többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja a tizenhárom terheltet, valamint – ezzel halmazatban – nagyobb, illetve jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével is az érintett korábbi cégvezetőket.

A letartóztatásban lévő elsőrendű vádlott és az egyik eljáró ügyvéd esetében az ügyészség végrehajtandó, további négy vádlott esetében pedig felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt. Hét vádlottal szemben a vádhatóság pénzbüntetést indítványozott, és többek esetében indítványt tett arra is, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el őket a gazdálkodószervezet általános vezetését ellátó szerv tagja vagy egyszemélyi vezetője foglalkozástól.

Hozzászólások lezárva.