A Heves Megyei Főügyészség közel 40 oldalnyi terjedelemben adta részletes írásbeli indokolását annak a szóban már korábban bejelentett fellebbezésnek, melyben vitatja az Egri Törvényszék felmentő ítéletének megalapozottságát a brutális gyöngyösi emberölés ügyében.

Mint arról a sajtó korábban már beszámolt, a törvényszék a megismételt elsőfokú eljárásban bizonyítottság hiányában felmentette az emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vád alól azokat a terhelteket, akiket a főügyészség azzal vádol, hogy évekkel ezelőtt megöltek egy 81 éves férfit Gyöngyösön, majd a holttestre rágyújtották a házat azért, hogy így tüntessék el a nyomokat a gyilkosság helyszínén. Az időközben felmerült bizonyítékokra tekintettel módosított vádirati tényállás szerint a sértett lakásába éjjel besurrant két büntetett előéletű férfi. Ezalatt egyikük élettársa, a III. rendű vádlott a szobában az idős sértett figyelmét elterelte, aki azonban észrevette a betörést, ezért az egyik férfi egy ismeretlen eszközzel nyakon szúrta, majd a másik megfojtotta. A IV. rendű vádlott, egy fiatalkorú lány ez alatt a közelben, az utcán figyelt.

A bíróság 2015-ben, első fokon felmentette a vádlottakat, de az ítéletet a Debreceni Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, ezért került sor a megismételt eljárásra, melyben ismét felmentő ítélet született. A bíróság a döntését azzal indokolta, hogy a lefolytatott bizonyítás alapján kétséget kizáróan nem lehetett megállapítani azt, hogy a vádlottak részt vettek az egyébként vitathatatlanul megtörtént, kiemelkedő tárgyi súlyú és joggal közfelháborodást kiváltó bűncselekmény elkövetésében.

A Heves Megyei Főügyészség álláspontja ezzel ellentétes. Fellebbezésében az ügyészség – az egyes bizonyítási eszközöket részletesen elemezve – rámutatott arra, hogy a bíróság tévesen következtetett a bizonyítottság hiányára, emellett egyes megállapításai iratellenesek. A vádhatóság továbbra is fenntartotta azokat a bizonyítási indítványait, melyeket a bíróság korábban elutasított. A Heves Megyei Főügyészség a fellebbezésében arra tett indítványt, hogy a másodfokú bíróság helyezze hatályon kívül a felmentő ítéletet, és az elsőfokú bíróságot utasítsa új eljárás lefolytatására.

Hozzászólások lezárva.