A Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személy által bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt folytat nyomozást a röszkei határátkelőhelyre beosztott pénzügyőrök ellen.

Mint ismert, a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben az ügyészség 2018. május 29-30-án az együttműködő szervekkel összehangolt nyomozati cselekményeket hajtott végre, melyek során számos helyszínen tartott házkutatást és 33 pénzügyőrt gyanúsítottként hallgatott ki.

Az ügyben 2018. november 20-án a Központi Nyomozó Főügyészség a Készenléti Rendőrség és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársainak bevonásával ismét több helyszínen hajtott végre széles körű nyomozati cselekményeket, ez alkalommal 15 pénzügyőr előállítására és gyanúsítotti kihallgatására került sor.

Az ügyészség 6 őrizetben lévő – beosztotti állománykategóriába tartozó – pénzügyőr esetében a mai napon dönt arról, hogy indítványozza-e letartóztatásuk elrendelését a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírájánál.

A nyomozás eddigi adatai szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóság állományába tartozó pénzügyőrök 2017 októbere és 2018 májusa között rendszeres haszonszerzésre törekedve jogtalan előnyként készpénzt fogadtak el a Magyarország államhatárát átlépő külföldi állampolgároktól. A rendelkezésre álló adatok szerint a pénzügyőrök tevékenységüket összehangolva 4350 esetben követtek el korrupciós bűncselekményt.

Az ügyben ezidáig 48 gyanúsított kihallgatása történt meg, a korábban meggyanúsított és letartóztatott pénzügyőrök közül 11-en jelenleg is a legszigorúbb kényszerintézkedés hatálya alatt állnak.

Az ügyben korábban közzétett ügyészségi sajtóközlemény és a 2018. május 29-ei elfogásról a Terrorelhárítási Központ által készített videó az alábbiakban érhető el:

Vesztegetés miatt nyomoz az ügyészség 32 röszkei pénzügyőr ellen

A kapcsolódó videó anyag letölthető innen.

Hozzászólások lezárva.