Dr. Polt Péter legfőbb ügyész újabb indítványt tett az Európai Parlament elnökénél Kovács Béla európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére ezúttal jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége megalapozott gyanúja miatt.

A Legfőbb Ügyész korábbi indítványára az Európai Parlament 2015. október 14. napján már felfüggesztette Kovács Béla képviselői mentelmi jogát az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntette miatt.
Ezen bűncselekmény kapcsán a Központi Nyomozó Főügyészség 2015. december 4. napján gyanúsítottként hallgatta ki Kovács Bélát. Nevezett a gyanúsítás ellen panasszal élt és tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, érdemi védekezést is előterjesztve.
A gyanúsítás közlése elleni panaszt a Legfőbb Ügyészség elutasította.
Az eljárás során az ügyészség tanúkat hallgatott ki, több helyszínen házkutatást foganatosított valamint jogsegély kérelmeket is előterjesztett.
A mentelmi jog felfüggesztésének indítványozására most azért került sor, mert annak felfüggesztése mindig konkrét bűncselekmény vonatkozásában hatályos, vagyis a korábbi felfüggesztés jelen ügyre nem alkalmazható.
A költségvetési csalás ügyében a megalapozott gyanú szerint Kovács Béla 2012 és 2013 években gyakornoki szerződést kötött négy magánszeméllyel. A szerződések szerint ezek a személyek a képviselő mellett, általa meghatározott utasítások alapján, brüsszeli munkahelyszínen négy és hat hónapos szakmai gyakorlatot teljesítettek. Valójában ezen személyek nem jártak Brüsszelben, ott semmilyen munkát nem végeztek Kovács Béla képviselő számára.
Mindezzel Kovács Béla jogtalan anyagi előnyt biztosított az álgyakornokoknak, megtévesztve az Európai Parlament illetékes szolgálatát, amely teljesítette a kifizetéseket.

Budapest, 2016. szeptember 20.

Legfőbb Ügyészség
Kommunikációs és Sajtóosztály

Press release Office of the Prosecutor General of Hungary

A Legfőbb Ügyészség közleménye

Hozzászólások lezárva.