A Csongrád Megyei Főügyészség a mai napon indítványt tett a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója felé, hogy rendelje el annak a férfinak az előzetes letartóztatását, aki a Humán Operátor Zrt-hez köthető bűnszervezet keretében egy bodajki székhelyű iskolaszövetkezet vezetőjeként követett el költségvetési csalást.

A gyanú szerint a Dr. Czeglédy Csaba vezette Humán Operátor Zrt. – többek között – a 2015-2016-os évben is munkaerő közvetítői tevékenységet végzett több magyarországi munkáltató felé, mellyel összefüggésben olyan számlázási láncolatot alakítottak ki, amelyben a Human Operátor Zrt. a szerződésben vállalt kötelezettségét papíron több alvállalkozón keresztül látta el, valójában azonban a munkaerőt közvetlenül biztosította. A gyanú szerint az iskolaszövetkezetek, melyek a számlázási lánc végén álltak, ténylegesen nem végezték el a számlák mögötti gazdasági tevékenységet, szerepük csak a fiktív számlák kiállítására korlátozódott, lehetőséget biztosítva ezáltal arra, hogy a Humán Operátor Zrt. az általános forgalmi adó adónemben fennálló fizetési kötelezettségét csökkentse.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Csongrád Megyei Vizsgálati Osztálya által a keddi napon őrizetbe vett szombathelyi férfi egy bodajki székhelyű iskolaszövetkezet vezető tisztségviselője volt 2015. év tavasza óta és a bűnszervezetben betöltött tevékenységével az állami költségvetésnek általános forgalmi adó adónemben mintegy 181 millió forint vagyoni hátrányt okozott.

Az ügyészség a férfi előzetes letartóztatását a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye okán indítványozta egy hónap időtartamra a nyomozási bírónál.

A bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyamatban levő eljárásban a nyomozási bíró a mai napon dönt az ügyészi indítványról.

 

Hozzászólások lezárva.