Egy férfi telefonon tévesztett meg időskorú sértetteket, akik a kicsalt értékeket a vád szerinti személyeknek adták át; a Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség vádat emelt öt személlyel szemben.

A vádirat lényege szerint egy férfi úgynevezett unokázós csalásokat irányított, ezekben és a megszerzett javak értékesítésében működtek közre a vádlottak. A férfi 2017 áprilisában egy 86 és egy 81 éves nőt hívott fel telefonon, magát az unokájuknak adta ki, és valótlanul azt állította, hogy balesetet okozott, amely miatt sürgősen szüksége lenne 2-2 millió forintra. A sértettek hittek a telefonálónak, egyikük ékszereket és készpénzt, másikuk készpénzt adott át a helyszínre érkező 23 éves férfinek, akit 41 éves férfi társa kísért el. Az egyik esetben az ékszereket a 23 éves férfi továbbadta két 51 éves férfinak és egy 38 éves nőnek, akik azokat – tudva, hogy bűncselekmény elkövetéséből származnak – egy zálogházban értékesítették. A vádlottak – egymással és az irányítóval – megosztoztak a kapott összegen,.

A bűncselekmények folytatását a rendőri elfogás akadályozta meg.

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség a 23 és 41 éves férfi ellen 2 rendbeli a bűncselekmény felismerésére idő koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette, társaik ellen részben bűnpártolás, részben orgazdaság vétsége miatt emelt vádat a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróságon. A vádirat szerinti csalásokat a törvény – a halmazati szabályokra is figyelemmel – egytől hét és fél évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti.

A rendőrség által az ügyben az elfogásról korábban közzétett, valamint az általános megelőzési információkat bemutató videók itt érhetőek el:

http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/korozott-trukkos-csalo-videoval

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/idosek-biztonsaga/nem-vagy-az-unokam-nem-versz-at?_ga=2.211456400.441151190.1562569727-661041773.1421069850#

Hozzászólások lezárva.