A Gyulai Járási Ügyészség összesen kilencrendbeli, a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére bűnszervezetben, társtettesként elkövetett csalás bűntette és tízrendbeli kísérlete miatt kezdeményezte három budapesti tartózkodási helyű, valamint három Borsod megyei illetőségű férfi letartóztatását, akik azzal az ürüggyel, hogy unokájuk bajba került, országszerte több idős embert károsítottak meg. A bűnszervezet külföldön tartózkodó irányítóit körözi a rendőrség.

A gyanú szerint 2020. január 16-án, 17 óra 30 perc körül, a bűnszervezet egyik irányítója egy külföldi telefonszámról felhívott egy idős gyulai nőt, és magát a sértett unokájának kiadva segítséget kért tőle arra hivatkozással, hogy Békéscsabán közlekedési balesetet szenvedett. Az ismeretlen elkövető a sértettnek azt állította, hogy a balesetért ő a felelős, abban ő maga is megsérült, és 8.500 EUR – azaz több mint 2,8 millió forintnak megfelelő – összeget kell átadnia a vétlen félnek, hogy ne legyen a balesetből rendőrségi ügy. Az időskorú sértett abban a hiszemben, hogy az unokájával beszél, át akarta adni a pénzt a telefonáló személynek, ugyanakkor azt is közölte vele, hogy csak egymillió forint összeg van nála, így ennyit tud adni. Az ismeretlen személy azt mondta a sértettnek, hogy egy barátját fogja küldeni a pénzért, majd bűntársait – a most letartóztatott két budapesti tartózkodási helyű férfiakat – telefonon a sértett lakcímére irányította. Végül a pénz átadása nem történt meg, mert időközben az időskorú sértett gyanút fogott, hogy be akarják csapni.

A gyanú szerint még ugyanezen a napon 18 óra körül, a bűnszervezet irányítója ugyanazon külföldi telefonszámról felhívott egy idős békési nőt is és Gergő néven bemutatkozva, magát a sértett unokájának kiadva azt állította, hogy közlekedési balesetet okozott a 7-es úton, a balesetben ő is megsérült, és pénzre van szüksége ahhoz, hogy ne legyen a balesetből rendőrségi ügy.  Ez a sértett végül több mint 400.000.-Ft értékben adott át készpénzt és arany ékszereket két, budapesti tartózkodási helyű elkövetőnek, akik az értékeket a bűnszervezet irányítója 18 éves fiának adták át, akit a bíróság most szintén letartóztatott. A három fiatal férfi és az őket irányító, rendőrkézre még nem került férfi 2020 januárjában ilyen módon Budapesten, Szegeden, Kalocsán és Székesfehérváron öt sértettet károsítottak meg, összesen 3 millió forint kárt okozva és további négy idős embernél próbálkoztak a fenti módszerrel csalással.

2019 decemberében ugyanezzel az elkövetési móddal Gyulán, Debrecenben, Mezőkövesden, Szerencsen, Nyíregyházán és Szegeden is történtek csalások, amelyeket a gyanú szerint ugyanazon bűnszervezet másik irányítója és a most szintén letartóztatott Borsod megyei férfiak követtek el. Ez a csoport négy sértettet károsított meg összesen 6,6 millió forint kárt okozva és további hat idős embernél próbálkoztak a csalással.

Az ügyészség a letartóztatást egyrészt a szökés elrejtőzés veszélye miatt kezdeményezte, másrészt, mivel alappal lehet tartani attól, hogy a gyanúsítottak a tanúk megfélemlítésével vagy a tárgyi bizonyítási eszközök eltüntetésével a bizonyítási eljárás eredményét veszélyeztetnék, illetőleg a bűnismétlés veszélye is fennállt.

A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte valamennyi gyanúsított letartóztatását.

A rendőrség által készített fotók és videó az alábbi linken tekinthetőek meg: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/a-csalok-jottek-a-milliok-mentek

 

Hozzászólások lezárva.