A Kecskeméti Járási Ügyészség üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntette miatt indítványozta egy nő és két férfi letartóztatását, akik 2020 júniusában Kecskeméten, Lajosmizsén és Vasváron három idős asszonytól akartak pénzt kicsalni azzal az ürüggyel, hogy a hozzátartozóik bajba kerültek, két sértett fizetett is a csalóknak.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak 2020. június 16-án este felhívtak egy 84 éves kecskeméti asszonyt, akit azzal a valótlan történettel csaptak be, hogy az unokája balesetet szenvedett. Elhitették, hogy az unoka volt a hibás a balesetben és azért, hogy ne értesítsék a rendőrséget, 3.700.000 forintot kértek az idős asszonytól. Azt is állították, hogy az unoka a sérülése miatt rosszul van, nem tud személyesen elmenni a pénzért, de egy ismerősét elküldi érte. A becsapott idős sértett lakásánál még aznap megjelent az álnéven bemutatkozó nő gyanúsított, akinek a sértett odaadta az összes, otthon tartott spórolt pénzét, 2.300.000 forintot.

A gyanúsítottak még ugyanezen a napon hasonló módszerrel egy 79 éves lajosmizsei asszonyt is megpróbáltak becsapni. Az egyik gyanúsított a sértettet telefonon felhívta és magát a sértett fiának kiadva azt akarta elhitetni, hogy a fia balesetet szenvedett, a baleset részesei meg akarják verni, ezért a sértettnek azonnal 2.400.000 Ft-ot kell fizetnie, hogy ne bántsák. Miután a sértett azt közölte, hogy neki összesen 300.000 forintja van, a csalók letették a telefont, így az asszonyt nem sikerült megkárosítani. A gyanúsítottak ugyanezzel az „unokázós” módszerrel 2020. június 25-én egy 85 éves vasvári asszonyt is becsaptak, a megtévesztett idős sértett ékszereket, valamint 100 euró és 700.000 forint készpénzt adott a csalóknak.

A kecskeméti nyomozók több más megye rendőreivel együttműködve június 25-én egy összehangolt akció során fogták el a gyanúsítottakat Veszprém megyében. Az egyenruhások a csalókat őrizetbe vették és 2 rendbeli, nagyobb kárt okozó, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalás bűntette, valamint ugyanezen bűncselekmény kísérlete miatt hallgatták ki őket gyanúsítottként. A rendőrök kezdeményezték a gyanúsítottak letartóztatását is.

A Kecskeméti Járási Ügyészség indítványozta az őrizetbe vett gyanúsítottak letartóztatását, mert tartani kell attól, hogy a gyanúsítottak a bizonyítást veszélyeztetnék, így különösen az életkoruk miatt könnyen befolyásolható idős sértetteket megfélemlítenék, befolyásolnának, bizonyítékokat semmisítenek meg. Ezen kívül az ügyészség szerint a bűnismétlés veszélye is fennáll, ugyanis a gyanúsítottak a bűncselekményeket idős sértettek sérelmére az ország különböző pontjain szervezetten, sorozat jelleggel, üzletszerűen követték el.

A Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója 2020. június 27-én az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte mindhárom gyanúsított letartóztatását. A döntést a nő gyanúsított tudomásul vette, míg bűntársai fellebbeztek ellene.

Hozzászólások lezárva.