A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt tizenhét magyar állampolgárral szemben, akik szerb és magyar elkövetőkből álló bűnszervezet tagjaiként csempésztek illegális bevándorlókat az Európai Unió területére.

A vádirat szerint a vádlottak 2015 augusztusa és szeptembere között huszonnyolc szállítást végeztek és legalább 320 személynek nyújtottak segítséget a szerb-magyar határ illegális átlépéséhez. A bűnszervezet szerb és magyar vezetői egymással állandó kapcsolatban álltak, a szervezet szerb tagjai a migránsokat a szerb-magyar határig juttatták el, majd átadták őket a magyar elkövetőknek. A bűnszervezet magyar részét két magyar állampolgár irányította, ők szervezték be a további személyeket, akik feladata a migránsok összegyűjtése, szállásolása, szállítása volt.

A vádlottak nem csak a szerb elkövetőkkel előre egyeztetett szállításokat végezték, hanem a határterület magyar oldalán tartózkodó, az Európai Unió további országaiba eljutni kívánó migránsokkal is megállapodtak továbbutaztatásukban.

A vádlottak a belföldi szállításért 150-250 eurót, míg külföldre, elsősorban Németországba és Ausztriába történő szállításért 400 euro körüli összeget kértek személyenként.

A vádlottak éjjellátó készülékkel figyelték a határt, rejt nyelvet használtak beszélgetéseik során, valamint beszereztek egy tehergépkocsit, amelyet átalakítottak annak érdekében, hogy a raktere emberek szállítására alkalmas legyen.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottakat az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, vagyoni haszonszerzés végett, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. A kettőtől tizenhat évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény elkövetésével vádolt elkövetőkkel szemben az ügyészség fegyházbüntetés kiszabását indítványozza. A vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Hozzászólások lezárva.