Előre kitervelten, terepszemle után raboltak; minősített rablás bűntette miatt emelt ellenük vádat a Fővárosi Főügyészség.

A vádirat szerint a vádlottak, egy 37 éves férfi és egy 47 éves nő 2017. második felében elhatározták, hogy rablás útján fognak értékekhez jutni. Az idősgondozóként dolgozó nő – munkája révén – megismerte az egyik ápoltja szintén időskorú ismerősét, megtudta a III. kerületi címét és megismerte közlekedési szokásait. A két vádlott a sértett lakókörnyezetét feltérképezte, majd 2017. december 15-én az esti órákban a sértett otthonánál várakoztak, ahova nő által vezetett gépkocsival mentek. Amikor a sértett hazaért, a 37 éves férfi utána ment a garázsba, és egy fegyvernek látszó tárggyal az értékeit, és azt követelte, hogy engedje be a házába. A sértett a felszólítást határozottan visszautasította, és elindult kifele a garázsból. A férfi vádlott követte, azonban mivel több gépkocsi is elhaladt a közelben, a lelepleződés veszélye miatt távozott, majd társa elszállította.

Az első bűncselekményt követően a vádlottak egy XI. kerület, Bocskai úti ékszerboltot szemeltek ki, és figyeltek meg, a férfi 2018. február 13-án vásárlást színlelve az üzletben terepszemlét is tartott. 2018. február 15-én a délelőtti órákban a nő a helyszín közelébe vitte gépkocsival a férfit, aki egy sporttárskával bement az ékszerboltba, ahol csak az eladó tartózkodott. A vádlott ismét vásárlási szándékot színlelt, ezt követően elővett egy fegyvernek látszó tárgyat és azt a sértettre fogta. Felszólította az eladót, hogy engedelmeskedjen, és hozzátette, hogy katona volt. Utasította az eladót, hogy az eladótérben lévő arany ékszereket, majd a pénztár tartalmát és mobiltelefonjait pakolja a sporttáskába. A sértett mindennek eleget tett, ezután a vádlott gyorskötőzővel a csuklóit összekötözte, a sértettet az üzlethelyiség hátsó részébe terelte, és távozott, miközben a bejárati ajtót kívülről kulcsra zárta, a kulcsot magával vitte. A férfit társa szállította el. A sértett a falon dörömbölve kért segítséget a szomszédos üzletből. A Budapesti Rendőrfő-kapitányság Rablási Osztályának nyomozói gyors és szakszerű nyomozással már 2018. február 21-én azonosították és a Bevetési Osztállyal együttműködve elfogták a férfit és a nőt.

A Fővárosi Főügyészség a két terhelttel szemben jelentős értékre, fegyveresen elkövetett rablás bűntette és fegyveresen elkövetett rablás bűntettének kísérlete miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre, amely cselekményeknek a nő a vád szerint bűnsegédje volt. Az ügyben a halmazati szabályok alapján akár huszonkét és fél év kiszabására is lehetőség van.

Az elfogásról a rendőrség által korábban közzétett videó itt elérhető:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/elfogtak-a-bocskai-uti-ekszerrablot-es-tarsat

A férfi letartóztatásban van, a nő bűnügyi felügyelet alatt áll.

Hozzászólások lezárva.