A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal a brit állampolgárságú, iraki származású férfival szemben, aki 2015. augusztus 22-én harminc személynek nyújtott segítséget ahhoz, hogy Szerbiából Magyarországra illegálisan belépjenek.

A vád szerint az elkövető gépkocsit vásárolt Budapesten azért, hogy határátlépésre engedéllyel nem rendelkező külföldi személyeket szállítson pénz ellenében, a szerb-magyar határ közeléből Nyugat-Európába. A vádlott 2015. augusztus 22-én este, Ásotthalom közelében, felvette a szerb-magyar zöldhatáron mások által átkísért személyeket. A vádlott ezután Budapest felé indult. A gépkocsi rakterében érdemi szellőzés nem volt, kevés légcsere mellett a sötét, meleg, fülledt raktérbe bezsúfolt migránsoknak a mintegy fél óráig tartó szállítás fokozott testi és lelki gyötrelmet okozott.

A vád szerint a rendőrök Ásotthalomnál észlelték a járművet, ami túlterheltnek tűnt, ezért igazoltatni akarták. A vádlott a jelzésre nem állt meg, hanem felgyorsított. A férfi a gépkocsival több alkalommal átment a szembe sávba, kanyarodás közben majdnem felborult, majd Bordány mellett a kocsiból kiugrott, az út melletti gyümölcsösbe futott, és elmenekült. A hátrahagyott gépjárműben ülő személyeket a rendőrök igazoltatták, ők magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták.

A Szegedi Járásbíróság a vádlottal szemben, miután a nyomozó hatóság a bűncselekménnyel gyanúsítható elkövető személyét megállapította, 2016 júniusában európai elfogató parancsot bocsátott ki, ami alapján a holland hatóságok 2017 júliusában az elkövetőt elfogták, majd októberben a magyar hatóságoknak átadták.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő vádlottal szemben több személynek segítséget nyújtva, vagyoni haszonszerzés végett, a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat. A kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető bűncselekmény miatt az ügyészség a terhelttel szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

A vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Hozzászólások lezárva.