A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás és kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat egy 36 éves siófoki férfi ellen, míg 17 éves fiának a csalás társtetteseként kell a bíróság előtt felelnie, amiért egy általános iskola csatornatisztítási munkálatait a megrendelő megtévesztésével, a munkát túlszámlázva végezték el.

A 36 éves férfi korábban is vállalt csatornatisztítást úgy, hogy jogtalan haszonszerzés végett a megrendelőnek hiányos, megtévesztő tájékoztatást adott, a hiba elhárításához alkalmatlan eszközt használt, majd irreálisan magas munkadíjat számolt fel. Tevékenységébe többször a fiát is bevonta, aki édesapja módszereit ismerte, apja tudtával ő is közreműködött az ügyfelek felkutatásában, esetenként tárgyalt velük.

A vádlottak 2016 májusában két ismeretlen társukkal a pécselyi iskolába mentek, s felajánlották szolgáltatásukat, amelyre az épületen belüli dugulás miatt szükség is volt. A megrendelővel a fiatalkorú vádlott tárgyalt, aki a díjazás kapcsán hiányos tájékoztatást adott, és egy nyomtatványt is kitöltött, mely szerint a munkájukra ellenőrzéssel és karbantartással járó hat hónapos garanciát vállalnak. Tevékenységük legális voltát igazolandó, a nyomtatványon bélyegző is volt, azonban a rajta feltüntetett egyéni vállalkozás a nyilvántartásokban nem szerepel.

A vádlottak – a megrendelésben foglaltak ellenére – az épületen kívül, és olyan eszközzel fogtak neki a munkavégzésnek, amely a belső, kisebb átmérőjű csövek tisztítására nem volt alkalmas. A munkát körülbelül egy óra elteltével abbahagyták, majd 29 folyóméter megtisztítása után közel 83.000 forintos munkadíjat számoltak fel úgy, hogy az eredeti problémát nem oldották meg.

A fiatalkorú elkövető édesapja azzal, hogy fiát a bűncselekmény elkövetésébe bevonta, veszélyeztette a gyermekének erkölcsi fejlődését.

Hozzászólások lezárva.