A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség halált okozó testi sértés bűntette miatt vádat emelt egy 51 éves férfivel szemben, aki miután tavaly november 4-én este tiszaalpári munkahelyén ittas állapotban, szóváltást követően hanyatt lökte kollégáját, a súlyos koponyasérüléseket szenvedett, eszméletlen férfit több óra elteltével azzal vitte haza, hogy túl sokat ivott. A sértett bántalmazásáról tudó három munkatársnak segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt kell felelnie.

A tiszaalpári sértett 2017. november 4-én a helybeli festőműhelyben együtt dolgozott az 51 éves vádlottal, akivel a délután folyamán bort fogyasztottak és láthatóan ittas állapotban kerültek. Ismeretlen okból este 8 óra körül a két férfi között vita támadt, amelynek tanúja volt a műhelybe belépő 45 éves vádlott, aki emiatt közéjük állt. Távozása után azonban az 51 éves vádlott ököllel közepes erővel állon ütötte az ittas sértettet, aki ennek következtében hanyatt esett, a fejét az üzem betonozott talajába ütötte és elvesztette az eszméletét. Az esés hangját meghallotta a 45 éves vádlott, visszafordult és a földön fekvő, eszméletlen állapotban lévő sértettre vizet locsolva megpróbálta magához téríteni, de a férfi nem reagált. A műhelybe ekkor belépő és az ájultan fekvő sértett felől érdeklődő 43 éves vádlottat is arra kérte a kollégáját bántalmazó vádlott, hogy a történtekről nem beszéljen senkinek. A két idősebb vádlott ezután kivitte a sértettet az udvarra abban bízva, hogy a hideg levegőtől felébred. A sértett továbbra sem tért magához, ezért a kollégái visszafektették a padlóra és tovább folytatták a munkát. Később a 38 éves biztonsági őr – a büntető ügy negyedik vádlottja – is meggyőződött arról, hogy a sértettet valóban bántalmazta kollégája és eszméletlen állapotban van, ennek ellenére visszament a portára azzal, hogy műszak végén a sértettnek saját lábán kell elhagynia az üzem területét.

A két idősebb vádlott este 10 óra körül egy kézikocsiba fektetve kivitte az ájult sértettet az üzemből és autóval hazaszállították, majd a feleségének azt mondták, hogy férje nagyon sok alkoholt ivott, azzal „kiütötte magát”.

Nem sokkal később a feleség hívott mentőt a férjéhez, aki a kórházba szállítást követően elvégzett idegsebészeti koponyaműtét, majd az azt követő több műtéti beavatkozás ellenére 2018. január 26-án életét vesztette. A sértett a bántalmazás következtében súlyos, kombinált koponyasérülést szenvedett, az időben érkező orvosi segítség sem garantálta volna az életben maradását.

Az 51 éves vádlottnak számolnia kellett azzal, hogy az ittas állapotban lévő sértett a bántalmazás miatt a betonra hanyatt esve akár halálos sérülést szenvedhet el, azonban könnyelműen bízott annak elmaradásában. A jelenlévő munkatársak tisztában voltak azzal, hogy a sértett a bántalmazás következtében megsérült, a hanyatt esés és eszméletlen állapota miatt nyilvánvalóan orvosi segítségre szorul, ennek ellenére nem gondoskodtak orvosi ellátásáról, így nem nyújtottak ebben a helyzetben elvárható segítséget munkatársuknak.

Az ügyészség az 51 éves, büntetlen előéletű férfit halált okozó testi sértés bűntettével vádolja és vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza. Három munkatársának segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt kell felelnie. Bűnösségükről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Hozzászólások lezárva.