A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség 2017. augusztus 15. napján vádat emelt egy budapesti székhelyű könyvkiadó vezetője ellen nemzetiszocialista rendszer bűnei nyilvános tagadásának bűntette miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

 A vádirat szerint a vádlott könyvkiadással is foglalkozó magyarországi bejegyzésű cége 2012-ben magyar fordításban kiadta egy svéd író  holokauszttagadó könyvét, melyben a szerző a holokausztot mítosznak tartja, az emberölésre alkalmazott gázkamrák létezését megkérdőjelezi.

 A könyvkiadó cég a magyar nyelvre lefordított könyvet a kiadó könyvesboltjában és az általuk működtetett webáruházban értékesítette, a vádlott a webáruház honlapján a könyv szellemiségét tükröző kiadói ajánlást is írt az olvasóknak.

 A vádlott a rendőrségi nyomozás során cselekményét beismerte, az ügyészség a vádiratában – tárgyalás mellőzésével  – pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a bíróságnál.

 Az ügyészség indítványára az ügyben még 2016-ban a Budai Központi Kerületi Bíróság az érintett holokauszttagadó internetes tartalmak ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét rendelte el, amelynek végleges elrendelését is indítványozta mostani vádiratában az ügyészség. (A bíróság döntését technikailag nem lehet tökéletesen végrehajtani, mert a kérdéses szerverek egy része az USA-ban található.)

 Az ügyben kiadott korábbi ügyészségi sajtóközlemény itt érhető el:

http://ugyeszseg.hu/wp-content/uploads/sajto19/2016/08/csaknem-husz-holokauszt-tagado-tartalmu-weboldal-ideiglenes-eltavolitasat-rendelte-el-a-birosag.pdf

 

Hozzászólások lezárva.