A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a macedón férfival szemben, aki tavaly decemberben egy Szerbiából Svájcba menetrend szerint utasokat szállító busz sofőrjeként próbált meg kábítószert csempészni Magyarország területére.

A vádirat szerint a vádlott alig egy hónapja dolgozott egy a Szerbiából, Koszovóból, Macedóniából Németországba, Belgiumba és Svájcba menetrend szerinti járatokat üzemeltető társaság sofőrjeként. Alig egy hónappal a munkába állását követően 2017. novemberében, a társaság buszát Koszovóba vitte, ahol Prizren városában egy szerelőműhelyben olyan átalakítást hajtottak végre a járművön, amelynek következtében alkalmassá vált kábítószeres csomagok elrejtésére és szállítására. Az átalakítás során az utastéri padlólemezt a folyosó és a széksorok alatt teljes hosszában megemelték oly módon, hogy az utasüléseket kiszerelték, a padlózatot eltávolították és arra egy dobozszerű emelvényt helyeztek el, végezetül minden eltávolított alkatrészt és elemet visszahelyeztek, és hegesztettek.

Az így kialakított rejtekhelyre a vádlott tudtával 2017. év novemberében kábítószert tartalmazó csomagokat helyeztek el azzal a céllal, hogy azt a vádlott juttassa el Svájcba.

A férfi a szerb honosságú autóbusz sofőrjeként 2017. december 9. napján, 22 órakor jelentkezett belépésre Szerbia irányából Magyarország területére a Röszke autópálya határátkelőhelyen. Az elsődleges vámvizsgálat során a sofőrök nemleges nyilatkozatot tettek, melyet követően tételes vizsgálatra került sor, ugyanis az egyik eljáró pénzügyőr marihuána szagára figyelt fel a busz utasterében. A tételes vámvizsgálat során a jobb és bal oldali üléssor, valamint a folyosórész alatt kialakított részekben megtaláltak és lefoglaltak 109 csomag, mindösszesen közel 60 kg össztömegű marihuánát, valamint 2 dobozban mintegy 1,2 kg heroint.

A vádlott által vezetett busszal Magyarország területére csempészni szándékozott kábítószer tiszta hatóanyagtartalma meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak mintegy hatszorosa.

A Csongrád Megyei Főügyészség a vádlottal szemben különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt emelt vádat. A vádemeléskor letartóztatásban lévő férfi bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Hozzászólások lezárva.