2016 októberében a kapuvári vasútállomáson a Budapest felől érkező IC vonat mozdonya halálra gázolt két idős hölgyet. A gázolás miatt az ügyészség a mozdonyvezetővel és a tolatásvezetővel szemben emelt vádat.

A Győri Járási és Nyomozó Ügyészség vádiratának tényállása szerint 2016. október 7.napján a kapuvári vasútállomáson vágányzár volt érvényben. Emiatt az odaérkező vonatok nem mentek tovább, ehelyett a szerelvényekről a mozdonyokat lekapcsolták, majd azokat – egy-egy párhuzamos vágányon a szerelvényt megkerülve – a vonat másik végére kapcsolták.

Az IC szerelvény mozdonyvezetője az ebéd utáni időszakban érkezett a vonattal a vasútállomásra. A gyanúsított a vonatot nem a kijelölt megállási helyén állította meg, hanem jóval előtte, elfoglalva ezzel a gyalogos átjárót. A vasútállomás a vonathoz képest jobbra esett.

Az utasok egy része – szabálytalanul – a vonat bal oldalán szállt le a szerelvényről, és a mozdonyt megkerülve próbálta az állomás épületét megközelíteni.

A mozdonyvezető feladata az volt, hogy a tolatásvezető utasításai szerint a szerelvény másik végére álljon át a mozdonnyal.

A tolatásvezető figyelmeztette ugyan a mozdonyvezetőt arra, hogy utasok szálltak le a bal oldalon is, de ő maga nem ment át a bal oldalra, az utasokat nem szólította fel a szerelvény biztonságos, jobb oldali elhagyására, nem figyelmeztette őket a mozdony tolatására, mindezt hangosbemondón sem mondatta be. Ezen felül a mozdonyvezetőnek nem adott utasítást a tolatásra, és nem maradt a mozdony mellett a tolatás irányítása érdekében. Mindezek helyett a vonat vége felé indult.

A mozdonyvezető utasítás és a vágányút megfigyelése nélkül elindította a mozdonyt, majd egy másodperc múlva hangjelzést adott.

A mozdony a holtterében, a síneken átkelő két utast elütötte.

Az elgázolt két idős hölgy a helyszínen életét vesztette. Halálukhoz olyan súlyos belszervi sérülések vezettek, hogy ideális körülmények között sem lehetett volna az életüket megmenteni.

Az ügyészség a vádlottakat halált eredményező vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével vádolja. A büntetési tétel 5 évig terjedő szabadságvesztés.

Hozzászólások lezárva.