A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal a harmincegy éves, szerb férfival szemben, aki 2018 januárjában hamis bérleti szerződéssel megszerzett gépkocsit próbált az ország területéről kivinni.

A vád szerint az elkövető 2018 januárjában, Belgrádban, megegyezett egy ismeretlen személlyel, hogy kibérel Svédországban egy járművet, majd azt Szerbiába viszi. A vádlott ezért pénzt kapott a megbízójától, valamint a bérleti szerződés megkötéséhez hamis okiratokat. A vádlott 2018. január 27-én repülőgéppel Svédországba utazott, majd hamis vezetői engedéllyel és hamis útlevéllel bérbe vett egy mintegy 10 millió forint értékű gépjárművet. A vádlott már a szerződés megkötésekor sem akarta a kocsit visszavinni a bérbeadónak, a célja az volt, hogy a kocsit eltulajdonítsa. A vádlott a kocsit Szegedre vitte, és 2018. január 31-én, hajnalban, a röszkei határátkelőnél át kívánta lépni a gépkocsival a magyar-szerb határt, amihez hamis bérleti szerződést mutatott fel a pénzügyőröknek. A kocsira kiadott körözés alapján az eljáró pénzügyőrök a gépkocsit lefoglalták.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a letartóztatásban lévő férfit jelentős kárt okozó csalás bűntettével, közokirat-hamisítás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja.

A 2018. július 1-től hatályos új Büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy az ügyészség a vádemelés előtt a bűncselekmény elkövetését és bűnösségét beismerő gyanúsítottal egyezséget kössön. Az egyezségben a kért büntetésben is megállapodik az ügyészség és a terhelt.

Az ügyészség a vádlottal egyezséget kötött, amely egyezségnek megfelelően arra tett indítványt a Szegedi Járásbíróságnál, hogy az egyezséget hagyja jóvá és a vádlottal szemben 1 év 5 hónap börtönbüntetést szabjon ki, valamint 5 évre utasítsa ki Magyarország területéről.

Hozzászólások lezárva.