A Kecskeméti Járási Ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett orgazdaság bűntette miatt vádat emelt két férfivel szemben, akik egy kecskeméti tanyán Budapestről ellopott autók szétbontásával és elrejtésével foglalkoztak.

A 48 éves budapesti férfi 2017 májusától a júliusi lebukásukig heti rendszerességgel, általában a hajnali órákban ismeretlen személytől vagyoni haszon céljából megszerezte azokat a Budapesten ellopott autókat, amelyeket 46 éves kecskeméti bűntársa lakóhelyén elrejtettek és szétbontattak. Mindketten tudtak arról, hogy az egyenként 2,5-3 millió forint értékű járművek lopottak. Alig három hónap alatt az orgazda férfiak összesen 11 személygépkocsit illetve áruszállító furgont szereztek meg és szedtek szét a kecskeméti tanyán, majd az alkatrészek egy részét egy dunabogdányi bérelt ingatlanba szállították.

Mielőtt az orgazda férfiak autók szétbontásával kezdtek foglalkozni, az idősebb vádlott általa is tudottan lopott autókból származó alkatrészeket: műszerfalat, motort, tetőkárpitot, üléseket, ajtókat, szélvédőket és fényszórókat szerzett meg. Az alkatrészeket később egy forgalomból kivont autóba beépítette, ügyelve arra, hogy a lopott autómotor egyedi száma is felismerhetetlen legyen. A lopott alkatrészekből így összeépített gépkocsit a nyomozók a budapesti vádlott elfogásakor lakóhelyén lefoglalták. A férfi összesen több, mint 46 millió forint értékű lopott járművet és alkatrészeket szerzett meg, amelyből a nyomozás során közel 9 millió forint értékű alkatrész lefoglalással megtérült.

A két férfit az ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett orgazdaság bűntettével, ezen felül a többszörösen büntetett előéletű budapesti férfit 3 rendbeli egyedi azonosító jel meghamisításának bűntettével vádolja. Az ügyészség az új büntetőeljárási törvény alapján a bűnösségüket beismerő vádlottakkal egyezséget kötött annak érdekében, hogy a hosszadalmas bizonyítási eljárást elkerülve felelősségre vonásuk mielőbb megtörténjen. A megkötött egyezség jóváhagyása esetén az ügyészség határozott idejű börtönbüntetés kiszabását, az idősebb vádlottal szemben 37 millió forint összegű vagyonelkobzás alkalmazását is indítványozza. A szabadlábon lévő vádlottak ügyében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Hozzászólások lezárva.