A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki több munkavédelmi szabályt megszegett, ezért az egyik munkavállaló több, mint öt méter magasból lezuhant egy szombathelyi építkezésen.

A vádirat szerint az építőipari tevékenységet végző cég képviseletében eljáró vádlott vállalkozási szerződést kötött egy raktár tetőszerkezetének bontására.

A vádlott hat munkavállalója közül kettő végezte szóbeli utasítás alapján a tető bontását, négy pedig a földön gyűjtötte és darabolta a lebontott anyagot.

2016 augusztusának végén a sértettet és egyik munkatársát személyemelővel felemelték a tetőre. Testhevedert ekkor egyikük sem viselt. A sértett észrevette, hogy az egyik tetőlemezt még csavar rögzíti. Munkatársa felszólítása ellenére kilépett az emelőből a tetőre, hogy a csavart elvágja, azonban a tetőlemez megbillent alatta és a sértett 5,1 méter magasból a földre zuhant.

A sértett a helyszínen elszenvedett életveszélyes sérülések következtében a kórházban hunyt el, két hónappal a baleset után.

A balesetet az okozta, hogy a vádlott több munkavédelmi jogszabályt is megszegett amikor, mint munkáltató nem gondoskodott a bontási technológia kidolgozásáról, továbbá elmulasztotta a leesés elleni védelem kialakítását is. A vádlott ugyan biztosított testhevedert a sértett részére, azonban elmulasztotta a védőeszköz szakszerű használatához szükséges kikötési pont kialakítását. Mindez egyébként önmagában, műszaki védelem kiépítése nélkül, nem is lett volna elegendő a leesés elleni védelem ellátására.

A balesetben közvetve szerepet játszott a vádlottnak az a jogszabályba ütköző mulasztása is, hogy nem alkalmazott a bontási munka irányítására szakképesítéssel és gyakorlattal rendelkező személyt, továbbá a bontási technológiát sem ismertette a munkavállalókkal.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabást indítványozta.

Hozzászólások lezárva.