A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség sikkasztás bűntette miatt emelt vádat az egyik felsőoktatási intézmény Vas megyében működő könyvtárában könyvtárosként dolgozó férfi ellen, aki a vád szerint a rábízott könyvtári, levéltári állományból és muzeális gyűjteményből két éven keresztül 336 darab, összesen mintegy 6.700.000 Ft értékű könyvet és folyóiratot tulajdonított el, és azokat mintegy egymillió forintért értékesítette.

A vád szerint a férfi több, mint harminc éve dolgozott könyvtárosként, amikor megromlott anyagi körülményei miatt 2015 márciusától 2017 januárjáig eltulajdonított a rábízott könyvekből és muzeális gyűjteményből összesen 336 darab könyvet és folyóiratot.

A kötetek egy részét a vádlott internetes hirdetéssel értékesítette, és postán küldte meg a vásárlóknak, akiknek valótlanul azt állította, hogy azok örökség révén kerültek a tulajdonába.

A vádlott a könyvekben található könyvtári bélyegző lenyomatokat kiradírozta vagy áthúzta, illetve azt a látszatot keltette, hogy azok selejtezettek, más esetekben pedig az áthúzást követően „törölve” feliratú bélyegzőt helyezett el bennük.

A vásárlók, akik nem tudtak arról, hogy a vádlott bűncselekmény útján szerezte meg a köteteket, illetve folyóiratokat, összesen mintegy egymillió forintot fizettek a vádlott által megadott bankszámlaszámokra.

A bűncselekménnyel okozott kárból lefoglalás útján 271.000 Ft térült meg, míg a vádlott további 245.000 Ft-ot megfizetett a sértettnek.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség a büntetlen előéletű vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettével vádolja, és vele szemben próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását, és a nyomozás során felmerült 827.000 Ft bűnügyi költség megfizetésére kötelezését indítványozta.

Hozzászólások lezárva.