A Mosonmagyaróvári Járási Ügyészség vádat emelt egy embercsempészésre szakosodott nemzetközi bűnszervezet vezetőjével és kilenc tagjával szemben. A bűnszervezet felszámolását egy magyar-szlovák közös nyomozócsoport létrehozása és annak eredményei tették lehetővé.

A bűnszervezet 2014 júliusa és 2015 februárja között legkevesebb 21 alkalommal legalább 93 migránsnak nyújtott segítséget a Nyugat-Európába jutáshoz. Ennek ellenértéke összesen kb. 50.000 €, azaz mintegy 15 millió Ft volt. Az embercsempészés ára úticéltól függően 400 és 600 € között mozgott.

A bűnszervezetet egy, a Szlovák Köztársaságban élő vezető irányította. Az autókat, a szállításhoz szükséges készpénzt és a mobiltelefonokat ő adta át a szlovákiai sofőröknek, akik az utasításának megfelelően Magyarországra indultak a migránsokért.

A szállítandó migránsokat a két afgán állampolgárságú, Magyarországon tartózkodó középvezető szervezte be magyarországi menekülttáborokból, valamint utaztatta Magyarországra Szerbián és Bulgárián keresztül Görögországból.

A migránsok Nyugat-Európa felé tartva több esetben összezsúfolva, kényelmetlenül, illetőleg csomagtartóban elhelyezve utaztak.

A bűnszervezet felszámolására 2016 áprilisának elején került sor. A felderítést és a bizonyítást nagymértékben elősegítette a nemzetközi nyomozócsoport létrehozása. Az erről szóló megállapodást Magyarország és a Szlovák Köztársaság Legfőbb Ügyészei 2016 márciusában írták alá. Ennek köszönhetően a Győri Járási és Nyomozó Ügyészség, valamint a Bratislavai V. Kerületi ügyészség vezetése mellett a magyar és szlovák hatóságok több nyomozati cselekményt közösen hajtottak végre. Az így beszerzett bizonyítékok mindkét ország büntetőeljárásaiban közvetlenül, időveszteség nélkül felhasználhatóvá váltak, a bűnjelek rendelkezésre állnak.

Az ügyészség a vádiratban az elkövetőket a csempészett személy sanyargatásával, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja.

Hozzászólások lezárva.