A Tatai Járási Ügyészség több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat egy albán állampolgárral szemben, akit 2018. december 14-én külföldön fogtak el, majd a szerb hatóságok a magyar hatóságoknak 2019. január 17-én adták át. 

A vádirati tényállás szerint a vádlott a személygépkocsiját 2016. április 27-én átadta egy ismeretlen személynek azért, hogy ezzel a személygépkocsival előfutó járműként haladjon egy másik gépkocsi előtt az M1-es autópályán Ausztria irányába, amelybe a sofőr két afgán, és nyolc pakisztáni állampolgárt vett fel abból a célból, hogy őket meg nem engedett módon Nyugat-Európa irányába szállítsa.

A vádlott által biztosított felvezető autóban ülő ismeretlen személy telefonon utasításokat is adott a migránsokat szállító sofőrnek, hogy miként, merre haladjon, így biztosítva részére a biztonságos haladást és az úticél elérését.

A külföldieket szállító személygépkocsit 2016. április 27-én 22 óra 30 perckor rendőri ellenőrzés alá kívánták vonni az M1-es autópálya jobb oldalának 64 km szelvényénél, Tata magasságában, azonban miután a sofőr a járművel az autópálya szélén megállt, a járműből kiugrott és elszaladt.

A sofőrt elfogását követően a Tatai Járási Ügyészség vádirata alapján a Tatai Járásbíróság 2 év börtönbüntetésre és 5 év kiutasításra ítélte.

Az előfutó gépjárművet rendelkezésre bocsátó vádlottat az ügyészség indítványára a bíróság 2019. január 18-án letartóztatásba helyezte, mert megalapozottan feltehető volt, hogy a terhelt jelenléte az eljárási cselekményeknél másképp nem biztosítható, megszökne, elrejtőzne.

Az új büntetőeljárási törvény alapján az ügyészség a vádiratban indítvány tehet a büntetés vagy intézkedés mértékére vagy tartamára is arra az esetre, ha a terhelt az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismeri.

A most benyújtott vádiratban az ügyészség a letartóztatás fenntartására, valamint arra tett indítványt, hogy ha a vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismeri, úgy őt a Tatai Járásbíróság 1 év 6 hónap végrehajtásában 5 évre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint 5 év, Magyarország területéről történő kiutasításra ítélje.

Hozzászólások lezárva.