A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal a tehergépkocsit vezető férfival szemben, aki 2017 áprilisában Szegeden villamossal ütközve egy gyalogos halálát okozta.

A vádirat szerint a vádlott 2017. április 26-án 11 óra körüli időben Szegeden, a Petőfi Sándor sugárúton közlekedett egy kistehergépkocsival. A vádlott balra kívánt kanyarodni, melynek során keresztezte a sugárúton húzódó villamospályát. A kanyarodás során a vádlott figyelmetlenségéből nem biztosított elsőbbséget a vele párhuzamosan, azonos irányban közlekedő villamosnak. A villamos vezetője észlelve a veszélyhelyzetet, késedelem nélkül vészfékezett, de mivel a tehergépkocsi már féktávolságon belül volt összeütközött azzal. Az ütközés következtében a vádlott által vezetett jármű kisodródott az úttestről és elütötte egy a kereszteződésen áthaladó és a már járdán tartózkodó gyalogost. Az ütközés következtében a gyalogos olyan súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, hogy kórházba kellett szállítani és a kórházi kezelés ellenére másnap elhunyt.

A vádirat szerint a vádlott megszegte azt a közlekedési szabályt, miszerint elsőbbséget kell adni balra kanyarodó járművel az azonos irányban érkező villamos részére és ezzel összefüggésben gondatlanságból a gyalogos halálát okozta. A vádirat kitért arra is, hogy a tehergépkocsi kanyarodásának megkezdése és a tényleges veszélyészlelés között 5 másodperces időkülönbség mutatható ki, melynek elmaradása esetén a baleset nem következett volna be.

Az ügyészség a vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja. A vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Hozzászólások lezárva.