A Veszprémi Járási Ügyészség két férfival szemben emelt vádat a Veszprémben, 2019 januárjában bekövetkezett gázrobbanás miatt indult nyomozás befejezését követően.

A vádirat szerint a robbanást egy engedély nélkül, az előírások megszegésével utántöltött, biztonságos használatra alkalmatlan kempinggázpalack szabálytalan szétszerelésekor kiáramló gáz okozta, amely a levegővel keveredve felrobbant.

Az ügy egyik vádlottja a felrobbant lakás bérlőjének 41 éves fia, aki az 5 literes gázpalackot 2018 decemberében a vádlott-társához, egy veszprémi gázkiskereskedőhöz vitte, és megbízta annak utántöltésével. A kiskereskedő nem rendelkezett engedéllyel arra, hogy a gázpalackba a propán-bután gázt átfejtse, illetve az általa használt töltőberendezés sem volt alkalmas a feladatra. A kiskereskedőnek ezen túl észlelnie kellett volna, hogy a kemping gázpalackról a töltő-ürítő szelep, valamint a kötelező időszakos biztonságtechnikai ellenőrzésre utaló jelzések hiányoznak, melyek ellenére az 55 éves férfi az utántöltést elvégezte.

A gázpalack tulajdonosa a frissen töltött gázpalackot hazavitte az édesanyjához, ahol észrevette, hogy abból szivárog a gáz. A férfi bizonyos mennyiségű gáz kiengedése után azonban úgy látta, hogy a szivárgás megszűnt, és nem vitte szakemberhez a palackot. 2019. január 22-én reggel a vádlott a lakásuk szobájában a palackról a gázrózsát leszerelte, előtte azonban nem győződött meg róla, hogy van-e rajta a biztonságos üzemeltetéshez szükséges töltő-ürítő szelep, továbbá a szakszerűtlen szerelése során a biztonsági szelepet is eltávolította, így a palackban lévő gáz kiáramlott, a levegő-gáz elegye pedig felrobbant.

A robbanás következtében két személy, a vádlott és édesanyja szenvedtek nyolc napon belül gyógyuló égési sérüléseket, míg lakásuk a szomszédos lakással együtt oly mértékben rongálódott, hogy mindkettőt el kellett bontani. A robbanás következtében még két másik ingatlanban és egy éppen arra közlekedő helyi járatos autóbuszban többmilliós, míg egy további ingatlanban 400 000 forintos kár keletkezett.

A gázpalackot megtöltő férfinak foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, míg a palack felhasználójának gondatlan közveszélyokozás vétsége miatt kell felelnie a bíróság előtt. Az ügyészség vádiratában a vállalkozóval szemben pénzbüntetés kiszabására és a gázkiskereskedelmi tevékenységtől történő eltiltásra tett indítványt, míg a másik vádlottal szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta az ügyben ítélkező Veszprémi Járásbíróságnak.

Hozzászólások lezárva.