A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal a Németországban élő, török férfival szemben, aki közel ötmillió forint értékű aranyékszert próbált meg az Európai Unió területére csempészni.

A vádirat szerint a vádlott 2017 októberének elején belépésre jelentkezett Szerbia irányából Magyarország területére a röszkei határátkelőnél, egy német honosságú gépkocsi utasaként. Az eljáró pénzügyőrök kérdésére, miszerint van-e bejelentendő vámáruja, a vádlott nemmel felelt. A tételes vámvizsgálat során azonban a vádlott kézitáskájából közel ötmillió forint értékű arany ékszer került elő, így huszonkét karkötő, tizenhat aranyérme, öt nyaklánc, tíz gyűrű, tizenkettő medál és hat pár fülbevaló.

A vádlott az ékszereket a vámellenőrzés alól elvonta és így a magyar költségvetésnek mintegy 1,4 millió forint, míg az európai uniós költségvetésnek mintegy 60.000 forint vagyoni hátrányt okozott.

A járási és nyomozó ügyészség a török férfit nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolja és többek között indítványt tett arra a bíróságnál, hogy – a bűnösség megállapítása mellett – kobozza el a csempészett ékszereket is.

A vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

 

Hozzászólások lezárva.