A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség a jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügyben a vádemelést megelőzően négy elkövető közül kettő férfival kötött egyezséget az új büntetőeljárási törvény alapján.  

Az elsőrendű vádlott és a harmadrendű vádlott 2017 áprilisa és 2017. október első hete közötti időben Tatabánya területén rendszeres haszonszerzés céljából speed, extasy és marihuána fajtájú kábítószert értékesített. Az elsőrendű vádlott extasyt értékesített harmadrendű vádlottnak, aki viszont marihuanát adott el elsőrendű vádlottnak.

Az elsőrendű vádlott élettársával, másodrendű vádlottal 2017. október 7-én gépkocsival Budapestre utaztak, ahol egy játszótéren az elsőrendű vádlott ismeretlen személytől, 200 db extasyt vásárolt továbbértékesítési céllal. A tabletták szállítása során, még aznap, 17 óra 25 perckor az M1 autópálya Tatabánya, Óvárosi lehajtójánál az elsőrendű vádlott meglátott egy rendőrautót, amely után az élettársa anélkül, hogy ebben a kábítószer vásárlásakor elsőrendű vádlottal megegyezett volna, a 200 db extasy tablettát a ruházatába rejtette abból a célból, hogy az elsőrendű vádlottal szemben folytatott büntetőeljárás sikerét meghiúsítsa. Emiatt a másodrendű vádlottat az ügyészség az életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekménnyel kapcsolatos bűnpártolás bűntettével vádolja.

A 200 darab extasy tablettából 100 darabot a rendőri intézkedés során megtaláltak a másodrendű vádlott alsóneműjében, a másik 100 darabot pedig a rendőri intézkedés után a terheltek közös lakásában foganatosított házkutatás során a másodrendű vádlott a melltartójából adta elő.

A harmadrendű vádlott megbízása alapján negyedrendű vádlott 2017. szeptember 15-én és 2017. szeptember 18-án alkalmanként legalább 100 gramm marihuánát hozott el Budapestről egy ismeretlen személytől, majd azokat Tatabányán átadta testvérének, aki azt továbbértékesítette. Az elkövető testvérek 2017. október 05-én  személygépkocsival Budaörsre mentek és ott a harmadrendű vádlott egy ismeretlen személytől 300.000,- Ft összegért marihuánát vásárolt értékesítési céllal. Ezen a napon 15 óra 45 perckor a rendőrség az M1-es autópálya tatabányai lehajtója térségében ellenőrzés alá vonta a negyedrendű vádlott által vezetett személygépkocsit, melyben a vádlottak a kábítószert szállították.

A büntetett előéletű, visszaesőnek minősülő elsőrendű vádlott esetében az értékesítésre szánt, és az értékesített kábítószerek mennyisége eléri a jelentős mennyiség alsó határát, annak 214,36 %-a, erre figyelemmel az ügyészség öt évtől húsz évig, vagy életfogytig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolja.

A harmadrendű és negyedrendű vádlottak esetében a kábítószer mennyisége meghaladja a csekély mennyiség felső határát, azonban nem éri el a jelentős mennyiség alsó határát, erre figyelemmel őket az ügyészség 2-8 évig büntethető kábítószer-kereskedelem bűntettével vádolja.

A harmadrendű és negyedrendű vádlottakkal az ügyészség a vádemelést megelőzően egyezséget kötött. Az ügyészség a vádiratban előkészítő ülés keretében a megkötött egyezségben foglaltak jóváhagyását indítványozta, ennek részeként azt, hogy a bíróság a harmadrendű vádlottat 3 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra, míg a negyedrendű vádlottat 2 év 3 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélje.

A 2018. július 01-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény minden bűncselekmény esetében lehetővé teszi a vádirat benyújtása előtt az egyezség megkötését a bűnösség beismeréséről és annak jogkövetkezményeiről, azonban a vádiratban rögzítendő tényállás, a bűncselekmény minősítése, elkobzás és vagyonelkobzás nem lehet egyezség tárgya. Amennyiben a bíróság az egyezséget jóváhagyja, az ügyben a harmadrendű és a negyedrendű vádlottak vonatkozásában tárgyalást nem tart, az ítéletet az ügyiratok alapján hozza meg, továbbá nincs helye fellebbezésnek a bűnösség megállapítása, a váddal egyezően megállapított tényállás és minősítés, a jóváhagyott egyezség alapján megállapított joghátrányokkal szemben.

Az ügyészség az elsőrendű és a másodrendű vádlottakkal nem kötött egyezséget az eljárás során. A vádiratban az ügyészség indítványt tett arra, hogy amennyiben ezek a vádlottak az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismerik, úgy az elsőrendű vádlottat 10 év szabadságvesztésre, a másodrendű vádlottat 1 év 8 hónap, végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélje a bíróság.

Az elkövetők cselekményét a Tatabányai Törvényszék bírálja el.

Hozzászólások lezárva.