Emberölés bűntettével és fogolyszökés vétségével vádolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség azt a nagyecsedi férfit, aki mialatt eltávozáson volt a börtönből, összeveszett az élettársával, egy cipőfűzővel megfojtotta, majd elrejtőzött a rendőrök elől. 

A megyei főügyészség vádiratának lényege szerint a nagyecsedi férfi csalásért és lopásért 2018. február 1-től töltötte több mint hároméves börtönbüntetését. Az állampusztai büntetés-végrehajtási intézetből 2018. június 14-én két napos eltávozást kapott azért, hogy beteg édesapját meglátogathassa. 2018. június 16-án kellett volna visszaindulnia a vádlottnak Állampusztára, azonban úgy döntött, hogy nem folytatja a börtönbüntetését, hanem inkább külföldre szökik. Ezt megbeszélte a 19 éves élettársával, aki ezzel egyet is értett.

2018. június 16-án délelőtt a vádlott és élettársa a Nagyecsed melletti erdőbe mentek, ahol vita támadt köztük, mert a sértett meggondolta magát, és nem akart a vádlottal külföldre szökni, hanem kérte, hogy inkább menjen vissza a börtönbe. A vádlott emiatt dühös lett, és a nadrágjáról levette az övként használt cipőfűzőt, arra egy hurkot készített, majd az előtte haladó sértett nyakára tette, azt megszorította, minek következtében a sértett megfulladt. A vádlott a sértettet az erdőben magára hagyta, és a szomszéd faluban elrejtőzött. A rendőrség nagy erőkkel kereste a vádlottat, akit másnap délelőtt egy lakatlan házban találtak meg.

A többszörös visszaesőnek minősülő vádlottal szemben az ügyészség emberölés bűntette és fogolyszökés vétsége miatt emelt vádat. Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság fegyházbüntetésre ítélje a vádlottat, és zárja ki a feltételes szabadság kedvezményéből. Amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tenne, és azt a bíróság elfogadja, az ügyészség húsz év fegyházbüntetés kiszabását tartja indokoltnak.

A büntetőeljárás a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.

 

Hozzászólások lezárva.