A Komáromi Járási Ügyészség bűnszervezetben, folytatólagosan, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt nyújtott be vádiratot az előzetes letartóztatásban lévő iraki és szír elkövetőkkel szemben.

A vád szerint az iraki állampolgárságú férfi egy ismeretlen személlyel abban állapodott meg, hogy segítséget nyújt az Európai Unió területére jogellenesen belépő – jellemzően iraki és szír – migráns személyek Nyugat-Európába történő jogellenes szállításában.

Az ismeretlen személy intézte a Dél-Európa felől Romániába érkező migránsok Magyarország területére történő jogellenes átléptetését. A migránsokat Romániából zárt kamionnal átszállították a magyar-román államhatáron, majd egy előre meghatározott helyen kirakták őket.

Az iraki elkövető két alkalommal az így áthozott migránsokat Magyarország területén továbbszállította úgy, hogy ehhez Szlovákiában személygépkocsikat bérelt.

Az iraki vádlott az egyik szállításhoz beszervezett egy további, ismeretlen személyt, majd 2017. augusztus 7-én két migráns személyt vittek át Ausztriába.

Ezután,  2017. augusztus 23-án, az iraki férfi és a szír állampolgárságú társa két fő migráns személyt vettek fel a bérelt gépkocsiba azért, hogy őket illegálisan Magyarországról Szlovákián keresztül Németországba szállítsák. A nyomozó hatóság az elkövetőket Komáromban elfogta.

Az ügyészség a vádiratban a vádlottakkal szemben az előzetes letartóztatás fenntartására, szabadságvesztés kiszabására, valamint az iraki elkövető kiutasítására tett indítványt.

Az ügyben a Komáromi Járásbíróság jár el.

Hozzászólások lezárva.