Egy, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján indult ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség két személy ellen vádat emelt társtettesként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt.

A vádirati  tényállás lényege szerint egy bűncselekmény elkövetésére létrehozott cég 2009. év folyamán döntően orvosi diagnosztikai eszközök beszerzését célozva 489.976.864,- Ft nettó költségvetésű pályázatot nyújtott be a bekerülési érték 44%-ának megfelelő, 214.319.011,- forint összegű támogatás megszerzésére az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. Az érintett eszközöket az elkövetők egy külföldi cégtől mintegy 102.081.000,- forint vételáron vásárolták meg, majd azokat a támogatás elszámolása végett túlárazva, 371.762.664,- forint összegű vételáron szerepeltették a pályázatban, és a támogatás felhasználását tartalmilag valótlan nyilatkozatokkal igazolták, továbbá elhallgatták a pályázat elszámolását ellenőrző szervezet elől azt a tényt, hogy a gépek vételárának különbözetét egy közbeiktatott cégen keresztül a saját részükre utaltatták vissza.

Az orvosi műszerek működtetésére egy vidéki városban 2010 januárjában diagnosztikai centrumot létesítettek, azokat azonban a célnak megfelelően sohasem használták fel.

A cselekmények révén az Európai Regionális Fejlesztési Alapnak okozott kár 182.171.159,- Ft, míg a magyar költségvetést ért kár 32.147.851,- Ft, melyek közül egyik sem térült meg.

A két vádlott a cég vezetését ténylegesen ellátó személy, valamint az ötletet kidolgozó ismerőse. Az ügyben a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség a Legfőbb Ügyészség kijelölése alapján végezte.

A terheltek szabadlábon védekeznek, bűnösségükről a Fővárosi Törvényszék fog dönteni. A terhükre rótt bűncselekmény két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hozzászólások lezárva.