A Békéscsabai Járási Ügyészség tizenegy rendbeli, bűnszövetségben elkövetett kifosztás bűntette miatt emelt vádat egy negyven éves szekszárdi és egy harmincöt éves székesfehérvári nő ellen, akik 2016. év végén három hónap alatt tizenegy idős embert fosztottak ki.

A vád szerint a vádlottak – akik munkahellyel nem rendelkeztek – és harmadik ismeretlen társuk előzetesen abban állapodtak meg, hogy az ország különböző településein trükkös lopásokat követnek el idős, beteg sértettek sérelmére.

A terheltek általában olyan tömbházi lakásokba csengettek be, amelyekben a konyha közvetlenül a bejárati ajtó közelében, vagy mellett volt. A vádlottak arra hivatkoztak, hogy kozmetikai csomagot szeretnének kézbesíteni a szomszédnak, és ezzel a módszerrel bejutottak a sértettek lakásába. Ezután a konyhába mentek azzal a valótlan indokkal, hogy a címzetteknek üzenetet akarnak hagyni, ezért tollat vagy papírt kértek.

Az egyik vádlott a konyhában leült, a másik a helyiség ajtajában megállt, esetenként a konyhaajtót is becsukták. A vádlottak így mozgásukban is akadályozták a sértetteket, valamint beszélgetéssel elterelték a figyelmüket, és amíg a sértettel a konyhában tartózkodtak, azalatt harmadik társuk a nyitva hagyott bejárati ajtón bement a lakásba, és onnan készpénzt, illetőleg értéktárgyakat, jellemzően aranyékszereket lopott el.

A vádlottak 2016. szeptember-december hónapjaiban országszerte, Békéscsabán, Siófokon, Cegléden, Szekszárdon, Miskolcon és Mosonmagyaróváron, összesen tíz lakásból loptak alkalmanként több százezer forint értéket. A vádlottak 2016 decemberében két, Békéscsaba, Kazinczy utcai lakásba jutottak be ezzel módszerrel, az egyik lakásból 220.000 forint készpénzt, a másikból egymillió forint készpénzt és ötszázezer forint értékű aranyékszert tulajdonítottak el, egy nyolcvannégy és egy nyolcvankét éves sértettől.

A Békéscsabai Járási Ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő két nőt tizenegy rendbeli, bűnszövetségben elkövetett kifosztás bűntettével vádolja; az irányadó halmazati büntetési tétel két évtől tizennégy évig terjedő szabadságvesztés büntetés.

A járási ügyészség vádiratában végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el a vádlottakat a közügyek gyakorlásától is, illetőleg kötelezze őket az okozott kár megtérítésére. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróság előtt folytatódik.

Hozzászólások lezárva.