A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal a fogvatartottal szemben, aki 2017 szeptemberében ellenállt az őrök utasításainak, és jogszerű eljárásukat erőszakkal akadályozta.

A vád szerint a huszonnyolc éves elkövető 2015 decembere óta tölti börtönbüntetését. A vádlott 2017. szeptember 6-án, a szegedi börtönben orvosi rendelésre várt, ahol dulakodás alakult ki közte és a többi várakozó fogvatartott között. A jelenlévő őrök előbb felszólították a vádlottat, hogy hagyja abba a verekedést, majd elkezdték szétválasztani a fogvatartottakat. A vádlott azonban szándékosan lassan haladt, és más irányba akart menni, mint ahogy azt az őrök mondták neki.

A vádlott nem volt hajlandó bemenni a zárkába sem, inkább visszafordult az egyik intézkedő őr felé, ökölbe szorította a kezét, és megindult az őr irányába. Az őr ekkor meglökte a vádlottat, a többi őr pedig bekísérte a vádlottat a zárkába. Az elkövető az ajtóban többször megfordult, majd hirtelen könyökkel az őrök irányába hátracsapott. A vádlott ezután a zárkában lévő vécékagylóra felállt, és az egyik őr feje felé rúgott. A támadás elhárítása érdekében az őr kirántotta a vádlott lábát, aki ráesett. Az őr nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az erőszakos többszörös visszaeső vádlottat a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntettével és könnyű testi sértés vétségével vádolja.

Az ügyészség az egy évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmények miatt a tagadó vádlottal szemben fegyházbüntetés kiszabását, valamint annak megállapítását indítványozta, hogy a vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra.

A 2018. július 1-jétől hatályos Büntetőeljárási törvény lehetővé tette, hogy az ügyész a vádiratban arra az esetre, ha a korábban tagadó vádlott a bíróság előtt beismerő vallomást tesz, indítványt tehet a kiszabandó büntetés pontos mértékére. Ebben az ügyben az ügyészség a vádlott beismerése esetén 6 év fegyházbüntetés kiszabását indítványozta.

A vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Hozzászólások lezárva.